CHP İzmir Milletvekili Çıray Açıklaması

'Gazze'yi ziyaret etmekten, Gazze'ye güvenlik getirmekten, Türkiye nereye geldi'.

CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray, Türkiye ile İsrail arasında anlaşma yapıldığı iddiasına ilişkin, 'Gazze'yi ziyaret etmekten, Gazze'ye güvenlik getirmekten, Türkiye nereye geldi.' dedi.

Çıray, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin dış politikasını eleştirerek, 'Bugün Türkiye, 'one minute' tiyatrosundan sonra İsrail'in kapısına yüz sürüldüğü günlere kadar geldi.' ifadesini kullandı.

CHP'li Çıray, dış politika nedeniyle başta Antalya olmak üzere, turizimden ekmek yiyen onbinlerce insanın işsizlik kabusunun pençesine düştüğünü savunarak, 'Dış politikanın ipleri Başbakan'da değil, her alanda olduğu gibi dış politikada ipler Sayın Cumhurbaşkanı'nda.' diye konuştu.

Çıray, 'Bunun çok açık delili, Cumhurbaşkanının, Başbakanı tamamen devreden çıkararak, kendi inisiyatifiyle İsrail enerji bakanı ile görüşmüş olmasıdır. Güya, İsrail ile Türkiye ilişkilerinin normalleşme sürecinde önemli bir viraj alınmış, İsrail bunun için Gazze'ye uygulanan ablukayı kaldırmasa da Türkiye için gevşetecek ve Türkiye'nin burada bir takım altyapının güçlendirilmesine yönelik çalışma yapmasına müsaade edilecekmiş. Neyin karşılığında? Bunlar, radikal fanatizmin iktidardaki temsilcilerinin yeni yalan dünyasıdır. Bu anlaşma, Türkiye'yi bataklığa sokan kanlı ütopik dış politikanın sahibinin mutlak bir hezimetidir. Bu hezimetin bedeli önce Mavi Marmara'da sonra IŞİD ve PKK katillerinin, terör saldırılarında hayatlarını kaybeden vatandaşlarımız tarafından ödenmektedir.' değerlendirmesinde bulundu.

Bir gazetecinin, 'Gerçekten 26 Haziran'da imzalanacak mı? ' sorusu üzerine Aytun Çıray, 'Öyle bir tarih var, açıklayacaklar. Gazze'yi ziyaret etmekten, Gazze'ye güvenlik getirmekten, Türkiye nereye geldi. Sayın Cumhurbaşkanı söz verdiği Gazze ziyaretini yapamadığı, bir kısmının bürokrasiden dahi saklandığı bir anlaşma ile karşı karşıyayız. ' yanıtını verdi.

Çıray, şu görüşlerini paylaştı:

'Burada işin kötüsü, herhalde gerçekten demokrat olan ülkelerde görülemeyecek bir şey, kendisi petrol ticareti yapan bir insan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı. Bütün bu alanlarda bu bakanın, aile şirketi diyebilirsiniz, yakınlarının şirketi diyebilirsiniz, eskiden CEO'su olduğu şirketlerin diyebilirsiniz, çıkarları var. Bu çıkarlarla zaman zaman devletin çıkarları çakışacaktır. Sayın bakan ve Cumhurbaşkanı bu çıkarların hangisinin yanındadır?'
Kaynak: AA