'Bronz Çağı'ndan Bu Yana Anadolu'da

Dünyanın bilinen en yaşlı 5 ağacından biri olan 4 bin 112 yaşındaki porsuğun, Bronz Çağı'ndan bugüne kadar sürdürdüğü varlığıyla turizme katkı sağlaması bekleniyor Zonguldak Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Örmeci: 'Ağacın bulunduğu alanın bir an önce tabiat anıtı içine alınarak korunmasını istiyoruz. İnsanlık tarihiyle eş değer bir yaşa sahip bu ağacı korumamız lazım. Bununla ilgili gerekli çalışmaları başlattık' Gümeli Belediye Başkanı Saydam: 'Ağacın turizme katkısının büyük olacağına ve yurt dışından da turistlerin bölgeye geleceğine inanıyoruz'

Zonguldak'taki 4 bin 112 yaşındaki porsuk ağacının 'tabiat anıtı' ilan edilerek, turizme katkı sağlaması hedefleniyor.

Adeta 'kentin terası' olarak görülen 1637 metre yükseklikteki Bacaklı ve eteğindeki Bölüklü yaylalarına sahip Gümeli beldesi ormanları, bin 987 ve bin 164 yaşlarındaki ağaçları barındırıyor. Belde ayrıca yaşları ortalama 300 ila 500 arasında değişen çok sayıda porsuk ağacına ev sahipliği yapıyor.

Gümeli ormanlarında tespitinin ardından Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi öğretim görevlisi Dr. Ercan Oktan tarafından araziden alınan örneklerin laboratuvar ortamında incelenmesiyle 4 bin 112 yaşında olduğu belirlenen porsuğun, dünyanın en yaşlı 5 ağacından biri olduğunun açıklanması, kentte heyecanla karşılandı.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun 'Bronz Çağı'ndan bugüne kadar Anadolu'da yaşayan yegane canlı' olarak nitelendirdiği porsuk ağacının, insanlar tarafından zarar verilmediği takdirde en az 4 bin yıl daha yaşayabileceği değerlendiriliyor.

- Vatandaş fark etti

Zonguldak Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Sezgin Örmeci, AA muhabirine, Gümeli beldesinde ikamet eden bir vatandaşın kendilerine kalın çaplı bir porsuk ağacı gördüğünü bildirmesi üzerine, alana giderek incelemede bulunduklarını söyledi.

Ağacın 26 metre 50 santimetre uzunluğunda, 2 metre 40 santimetre çapında olduğunu anlatan Örmeci, 'Konuyla ilgili öğretim görevlisi Oktan'a başvurduk. Hocamız ekibiyle gelerek ağaçtan numune aldı. Gerekli laboratuvar çalışmalarını yaparak ağacın yaşını 4 bin 112 olarak belirlediler. Ağacın, insanlar tarafından zarar verilmediği takdirde en az 4 bin yıl daha yaşayabileceği belirtildi.' ifadelerini kullandı.

Porsuğun bulunduğu alanın, bir an önce tabiat anıtı içine alınarak korunmasını istediklerini vurgulayan Örmeci, şöyle konuştu:

'İnsanlık tarihiyle eş değer bir yaşa sahip bu ağacı korumamız lazım. Bununla ilgili gerekli çalışmaları başlattık. Dünya mirası diyebileceğimiz nitelikte bir ağaca sahibiz. Bülent Ecevit Üniversitesinden hocalarımızla görüşerek, buradaki yaban hayatının da tespitini yapmak istiyoruz. Ağacın bulunduğu alana yoğun bir ilgi var. Bu tür anıt ağaçla ilgili modeller neyse onlara da bakacağız. Yaban hayatı belgeleyebilmek için ağacın çevresinde yaklaşık 5 fotokapan yerleştirildi.'

- 'Ağacı görmek için belediyeyi arıyorlar'

Gümeli Belediye Başkanı Ahmet Saydam ise 4 bin 112 yaşındaki porsuk ağacının tespitinin, beldeleri için büyük bir değer olduğunu dile getirdi.

Ağacı görmek isteyenlerin, beldeden yaklaşık 25 kilometre uzaktaki Bölüklü Yaylası Karatepe mevkisine ulaştıktan sonra, ormanda yaklaşık 1,5 kilometre dik yokuştan çıkması gerektiğini bildiren Saydam, 'Şu an için zorlu bir yolculukla porsuğun bulunduğu bölgeye gidilebiliyor. Ağaca giden yollarımızın yapılarak, bir an önce buranın ziyarete açılmasını bekliyoruz. Ağacın turizme katkısının büyük olacağına ve yurt dışından da turistlerin bölgeye geleceğine inanıyoruz.' ifadelerini kullandı.

Ağacın, bölgeye maden ocakları gibi katkı sağlayacağını belirten Saydam, 'Bölge halkı olarak ağacı biliyorduk. 2010'da yanına kadar gitmiştim ancak kaç yıllık olduğunu bilmiyorduk. Bu porsuğun diğer anıt ağaçlara uzaklığı 1-1,5 kilometre civarında. Çok heyecanlıyız. Ağacı görmek isteyen çok sayıda kişi belediyemizle irtibata geçiyor. Ancak şu an için kimseyi bölgeye götürmüyoruz.' dedi.
Kaynak: AA