Minik Civcivler Dev Fanlarla Serinliyor

Marmara ve Ege Bölgesi’nde rekor kıran hava sıcaklıkları beyaz et ve tavukçuluk sektörünün başkenti olarak bilinen Balıkesir’de de kendini hissettirdi. On binlerce civciv, kümeslerde 50 dereceye yaklaşan sıcaktan etkilenmemeleri için dev fanlarla serinletiliyor.

Minik Civcivler Dev Fanlarla Serinliyor
Beyaz et ve kanatlı sektörünün merkezi olan Balıkesir’de hava sıcaklığı 40 dereceyi aşmasına rağmen, civcivler sıcaklığı ileri teknoloji ile sabitlenen kümeslerde yetiştiriliyor. Türkiye kanatlı hayvan sektörünün yüzde 25’ine sahip Balıkesir’deki tavuk yetiştiricileri, özel olarak yapılan havalandırma sistemi ile tavukların sıcak havadan etkilenmesini önlüyor. Balıkesir’de 40 dereceyi aşan hava sıcaklığı tavuk kümeslerinde sabitlenirken, tavuk ve civcivlerin rahatı, tarlada çalışan işçileri kıskandırıyor.

Balıkesir’de bin civarında tavuk üreticisi bulunduğunu söyleyen Tavuk Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Duran, yetiştiricilerin sıcak havalarda tam gün çalıştırdığı havalandırma sisteminin yatırımcıya maliyetinin yüksek olduğunu söyledi.

Başkan Duran, "İçinden su geçen ve kümesin soğumasını sağlayan petlerin bir tanesi 2 metre 40 santimetre eninde, 1 metre 50 santimetre boyundadır. Kümesimizde 6 adet pet var. Bir pet yaklaşık 800 TL civarındadır. En az 8 ya da 10 adet fan koymanız gerekiyor. Bir fanın maliyeti ise bin lira civarındadır. Bu maliyetleri göze almazsanız 40 dereceyi 25 dereceye düşüremiyorsunuz. İçerideki tavuklara ihtiyacı olduğu ortamı sağlayamazsanız verim alamazsınız" dedi.

Başkan Duran sözlerini şöyle sürdürdü:

"Günlük gelen civcivler için kümes içerisinin sıcaklığının 32 derece olması gerekiyor. Bugün ise hava sıcaklığı 40 dereceden fazla. Civcivler için bu sıcaklık oldukça yüksek. Bu nedenle fanlar yardımı ile içerisini havalandırıyoruz. Devasa fanlarımız ise civicivler tavuk haline geldiğinde devreye girecek. Civcivlerimiz ise şuan içinden su geçen petlerimiz ile birlikte soğutuluyor. Burası bin 400 metrekare kapalı alan 25 bin civcivimiz bulunuyor, burayı 8 tane büyük fan, 3 tane de küçük fanlarımız ve petler vasıtası ile soğutuyoruz."
Kaynak: İHA