Japonya'da Okinawa Valisi'nden ABD Üslerinin Azaltılması Talebi

Vali Onaga: 'Ne zaman bir suç işlense ya da bir olay olsa ABD ordusu, disiplinin sağlanacağı ve bu tür olayların bir daha yaşanmaması için gereken önlemlerin alınacağı açıklamasını yapıyor ancak hiçbir şey değişmiyor' 'Hükümet ile ABD arasındaki Kuvvetler Statüsü Anlaşması revize edilmelidir'.

Japonya'da Okinawa Valisi Takeşi Onaga, hükümete ülkedeki ABD askeri güçlerinin statüsüyle ilgili anlaşmayı değiştirmesi çağrısında bulundu.

Japonya'nın resmi TV kanalı NHK'nın haberine göre, Onaga, hafta sonu Okinawa'da ABD üslerini protesto etmek için binlerce kişinin katılımıyla düzenlenen gösterilerin ardından Savunma Bakanı Gen Nakatani ile görüştü.

Vali Onaga, Okinawa'daki belediye başkanlarının da katıldığı toplantıda nisan ayında ABD üssünde görevli bir sivil tarafından işlenen cinayeti hatırlatarak 'Bu tür bir olaya, hiçbir şekilde müsamaha gösterilemez. Okinawa halkı olarak merkezi hükümetten bize destek vermesini istiyoruz.' dedi.

Onaga, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Ne zaman bir suç işlense ya da bir olay olsa ABD ordusu, disiplinin sağlanacağı ve bu tür olayların bir daha yaşanmaması için gereken önlemlerin alınacağı açıklamasını yapıyor ancak hiçbir şey değişmiyor. Hükümet ile ABD arasındaki Kuvvetler Statüsü Anlaşması revize edilmelidir. ABD üsleri küçültülmeli, Okinawa'daki ABD askerlerinin sayısı azaltılmalıdır. Yerel halk üzerindeki yük ancak bu şekilde hafifletilebilir.'

Vali Onaga, Nakatani'ye taleplerini içeren bir dilekçe sundu.

Pazar günü Okinawa'nın başkenti Naha'da ABD üslerini protesto etmek için düzenlenen gösteriye yaklaşık 65 bin kişi katılmıştı.

Nisan ayında ABD üssünde görevli bir inşaat işçisinin genç bir kadına tecavüz edip öldürmesini protesto etmek için siyahlar giyinen göstericiler, ABD askerlerinin adayı terk etmesi ve üslerin adanın güneybatısında yerleşimin az olduğu bölgelere taşınması için slogan atmıştı.

Onaga, göstericilere hitaben yaptığı konuşmada, 'Kendisini korumayı başaramadığımız için (öldürülen) genç kızımızdan özür diliyorum. 1995'te de benzer bir olay yaşanmış ve bir daha olmaması için söz vermiştik. Ancak ne yazık ki bu tür olayları engellemek için siyasi sistemi değiştiremedim. Bu, bir siyasetçi ve Okinawa'nın valisi olarak yaşadığım en büyük pişmanlık.' ifadelerini kullanmıştı.

Göstericiler, ABD ile Japonya arasındaki güvenlik anlaşmalarının gözden geçirilmesini de talep etmişti.

Okinawalılara destek vermek isteyen 10 bin kişi de başkent Tokyo'da toplanmış ve Başbakan Şinzo Abe'nin konutunun önünde gösteri yapmıştı.

32 Amerikan üssüne ev sahipliği yapan Okinawa'da nisan ayında Amerikalı bir işçi tarafından tecavüz edilip öldürülen genç kızın cesedinin bulunması büyük tepki uyandırmıştı. Eskiden donanmada görev yaptığı belirlenen zanlı, 19 Mayıs'ta genç kadının cesediyle görüldüğü için gözaltına alınmış ancak hakkında cinayet suçlaması yapılmamıştı.

Haziran başında Okinawa'da Amerikalı bir askerin yol açtığı ve iki kişinin yaralanmasına neden trafik kazasının ardından ABD Donanması, tepkiler üzerine Japonya'da görevli 18 binden fazla denizcinin tamamına alkol yasağı getirmişti.

Okinawa'nın eski valisi Hirokazu Nakaima, Henoko bölgesinde ABD'nin üs inşa etmesine izin verdiği gerekçesiyle halkın büyük tepkisini almış ve ilk seçimde görevini kaybetmişti.

Japonya'nın uluslararası arenadaki askeri gücünü artırmak isteyen Başbakan Abe hükümeti, ABD ile imzalanan güvenlik anlaşmasına destek veriyor.

Okinawa'da ABD'ye ait 32 üs bulunuyor. Askeri üsler, adanın yüz ölçümünün yüzde 25'ini kaplıyor. ABD'nin Okinawa'da 18 bin 600, ülke genelinde de yaklaşık 50 bin askeri görev yapıyor.

Kaynak: AA