'Travmatik Yaşam Olayları Ve Çocuklar Konferansı'

Yrd. Dç. Dr. Yörük: 'Travmatik olaylar, normalin dışında beklenmedik olaylardır. Bu tip olaylardan ise en çok çocuklar etkilenir'

Psikolog Yrd. Doç. Dr. Nihan Tezer Yörük, 'normalin dışında beklenmedik olaylar' olarak nitelendirdiği travmatik olaylardan en çok çocukların etkilendiğini belirtti.

Antalya Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Haşim İşcan Aile Eğitim ve Sosyal Hizmet Merkezi ve Türk Psikologlar Derneği Antalya Şubesi iş birliğiyle Bülent Ecevit Kültür Merkezi’nde düzenlenen 'Travmatik Yaşam Olayları ve Çocuklar' konulu konferans, ilgi gördü.

Suriye uyruklu annelerin de katıldığı etkinlikte konuşan Yrd. Doç. Dr. Yörük, travmatik olayların ölüm, doğal afetler, kaza, savaş, terör eylemleriyle gerçekleştiğini bildirdi.

Travmatik olayların en önemli özelliğinin, yaşama ya da fiziksel bütünlüğe yönelik tehdit içermesi olduğunu belirten Yörük, şunları kaydetti:

'Travmatik olaylar, normalin dışında beklenmedik olaylardır. Bu tip olaylardan ise en çok çocuklar etkilenir. Bebeklik ve okul öncesi çocukların uyku ve yeme düzenleri değişir. Altını ıslatır. Parmak emer, anne babaya yapışır. Konuşma güçlükleri yaşayarak tikleri oluşur. Sık ağlarlar ve karanlıktan korkarlar. Okul çağındaki çocuklar, çocuksu hareketler yapar. Okul başarısında düşüş yaşanır. Dikkati toplamada güçlük ve öfke patlamaları yaşar. Ergenlik dönemi çocuklarda ise okul başarısında düşüş, sosyal içe kapanıklık, sorumlu davranışlarında azalma, intihar düşünceleri, üzüntü ve depresyon yaşanır.'

Yörük, travmatik olaylar sonrası ailelere büyük görev düştüğünü, çocuklarla konuşulması ama sürekli olayın hatırlatılmaması, oyun oynanması, bunlara rağmen bir değişim olmaması halinde uzmana başvurulması gerektiğinin altını çizdi.

Konferansı, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sanem Öztürk ile çok sayıda anne çocuklarıyla takip etti.

Kaynak: AA