Nijerli Yetim Çocukların Asırlık 'Dobay Dobay' Geleneği Sürüyor

Nijerli yetim çocuklar, Ramazan ayının 10'uncu gününden itibaren bir araya gelip tavşan kılığına girerek, çeşitli oyunlar oynuyorlar. Sadece yetim çocuklar tarafından sürdürülen bu gelenek, özelikle yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Çocukların dilenmek yerine insanları eğlendirerek para kazanması halkın da takdirini topluyor

NİAMEY - ZEKERİYA GÜNEŞ - Nijer'in başkenti Niamey'deki yetim çocuklar, Ramazan ayının 10'uncu gününden itibaren oynamaya başladıkları 'dobay dobay oyunu' geleneğini sürdürüyorlar.

Nijerli yetim çocuklar, Ramazan ayının 10'uncu gününden itibaren bir araya gelip tavşan kılığına girerek, çeşitli oyunlar oynuyorlar. Sadece yetim çocuklar tarafından sürdürülen bu gelenek, özelikle yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Çocukların dilenmek yerine insanları eğlendirerek para kazanması halkın da takdirini topluyor.

Bu sayede yetim çocuklar, bayram harçlıklarını da çıkarıyor.

Ülkede 'dobay dobay' adıyla bilinen oyunda çocuklardan bir kısmı yüzlerini pamukla kaplarken vücutlarını da beyaza boyayıp kendilerini tavşana benzetiyorlar. Daha sonra da tavşan kılığına giren çocuklara eşlik eden arkadaşları, ellerindeki teneke kutuları birbirine vurarak şarkılar söylüyorlar.

Oyunla ilgili AA muhabirine bilgi veren Nijerli Muhammed El Osman, dobay dobay oyununun asırlardır süren bir gelenek olduğunu söyledi.

Osman buna rağmen oyunun İslam'da yeri olmadığı için artık eskisi gibi yaygın olmadığını belirterek, şöyle devam etti:

'Ben de çocukken yetim arkadaşlarıma eşlik ederek bu geleneği sürdürdüm ancak bir süre sonra ailem İslam dininde yeri olmadığı için oyunlara katılmama izin vermedi. Bugün de ben çocuklarıma izin vermiyorum ancak halen bir gelenek olduğu için ülkede bunu yaşatmak isteyen aileler de var. Onun için iftar vaktine kısa bir süre kala Niamey sokaklarına çıkan çocuklar, kendilerini boyayıp tavşan kılığına girip oyunlar oynuyor. Eski inançlara göre tavşan şans getirdiği düşünülerek, seçilmiş. Yetim çocuklar bu şekilde bayramlık ihtiyaçlarını da karşılıyor.'

Türkiye'den Niamey'e giden vatandaşlardan Mesut Ceylan da yaşatılmaya çalışılan geleneğin 'çok ilginç' olduğunu söyleyerek, 'Buradaki yerel halktan öğrendiğimiz kadarı ile Ramazan ayının 10'uncu gününden itibaren Nijer'deki yetim çocuklar kendilerini boyayıp tavşan kılığına giriyor. İftar saatinden sonra da gece boyunca sokaklarda insanlara gösteri yaprak insanlardan para topluyorlar. Ramazan bayramına kadar elbise gibi hediyeler alıyorlar. Bunlar genelde yetim çocuklar ve bir gelirleri yok ancak dilenmek yerine böyle bir oyunla insanları eğlendirerek gönüllerinden ne koparsa alabilmek için gösteri yapıyorlar.' diye konuştu.
Kaynak: AA