Kadınların Korkulu Rüyası Epizyotomi

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr.Aslı Alay, kadınların korkulu rüyası epizyotomi konusunda uyardı.

Kadınların Korkulu Rüyası Epizyotomi
Kadın bedeninde genital bölgede dış dudaklar ile anüs arasında bulunan vücut bölgesine perine denildiğini söyleyen Op.Dr.Aslı Alay, “Perine cilt, cilt altı dokusu ve kaslardan oluşur. Doğum eyleminde çıkım aşamasında bebeğin başı perineye dayanır. Perinenin korunması oldukça önemlidir. Çünkü perinedeki kaslar hem idrar hem dışkı kontrolünde hem de cinsel ilişkide önemlidir. Bebeğin başının çıkım için uygun olmadığı, çıkımın dar olduğu durumlarda, genital bölgede yer alan yapıların korunması ve bebeğin çıkışına yardım etmek için perineye yapılan kesi epizyotomi olarak adlandırılır. Epizyotomide amaç bebeğin kolay çıkmasını sağlamak, tamiri daha zor olan yırtıkları önlemektir. Bazı doğumlarda ise perine ve vajinada yırtık doğum esnasında kendiliğinden de olabilir” diye konuştu.

’’BEBEĞE FAYDASI YOK’’

Epizyotomi bölgesinin tamiri kolay,iyileşmesi oldukça hızlı,kanlanması iyi olan bir bölge olduğunu kaydeden Op.Dr.Aslı Alay, “Ancak yıllardır kullanılması önerilen epizyotomi ile ilgili uzun dönem çalışma sonuçları beklenildiği gibi olmamıştır. Epizyotomi ile doğum sonrasında ağrının daha fazla olduğu görüldü.

Cinsel ilişkide ağrı ve idrar kaçırma oranları değişmemiştir. Ayrıca epizyotomi ile perine bölgesinde kullanılan dikiş miktarı ve kanama artmıştır. Ve epizyotominin sanıldığının aksine bebeğe de bir faydası olmamıştır. Epizyotomiyi ve vajinal yırtık riskini arttıran önemli bir neden olan obezite ise son yıllarda sık görülen bir sorundur. Obezite ile kadınlarda gebeliğe bağlı hipertansiyon, diyabet, iri bebek, doğum sırasında kanama, epizyotomi ve sezaryan sıklığını arttırmıştır. Obez olan annelerin bebeklerinde doğum sonrasında solunum desteği ve yenidoğan yoğun bakım ihtiyacınında daha fazla olduğu görülmüştür” dedi.

Her zaman fizyolojik, doğal, kadın bedenine, bebeğin doğasına daha uygun olan normal vajinal doğum imkanını zorlayan, gebelikte obezite ile mücadelenin oldukça önemli olduğunu anlatan Op.Dr.Aslı Alay, “Gebe kalmayı planlayan her kadın öncelikle bedenini gebeliğe hazırlamalıdır. Sigarayı bırakmalı, doğal ve katkı maddeleri içermeyen beslenme alışkanlığı edinmelidir. Fazla kilolardan hem kendisi, hem bebeği, hemde kolay bir doğum için kurtulmalıdır. Unutulmaması gereken obezite doğumu zorlaştıran, kanamayı arttıran, vakum gibi müdahaleli doğum ve vajinal yırtık riskini arttıran bir hastalık olarak görülmelidir” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA