İtalya Cumhuriyet Bayramı Resepsiyonu

İtalya'nın Ankara Büyükelçisi Mattiolo, Türkiye'nin Suriyeli mültecilere verdiği desteği övdü Mattiolo: 'Türkiye bu mücadelesinde yalnız değil. İtalyanlar olarak Türkiye'nin durumunu çok iyi anlıyoruz, çünkü Türkiye gibi İtalya da birçok mültecinin varış noktası'

İtalya'nın Ankara Büyükelçisi Luigi Mattiolo, Suriye'de iç savaştan kaçan binlerce insana Türkiye'nin verdiği desteğe övgüde bulunarak, 'Türkiye bu mücadelesinde yalnız değil. İtalyanlar olarak Türkiye'nin durumunu çok iyi anlıyoruz, çünkü Türkiye gibi İtalya da birçok mültecinin varış noktası.' dedi.

İtalya'nın Ankara Büyükelçiliği tarafından ülkelerinde cumhuriyetin 70. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla elçilikte 'Cumhuriyet Bayramı' resepsiyonu düzenlendi.

Resepsiyona, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakan Yardımcısı Yüksel Coşkunyürek ve yabancı misyon şefleri katıldı.

Resepsiyonda konuşan Büyükelçi Mattiolo, Suriye'de yaşanan trajedinin uluslararası boyutta olduğuna dikkat çekerek, Türkiye'nin iç savaştan kaçan Suriyeli mültecilere vermiş olduğu destekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Mattiolo, 'Türkiye bu mücadelesinde yalnız değil. İtalyanlar olarak Türkiye'nin durumunu çok iyi anlıyoruz, çünkü Türkiye gibi İtalya da birçok mültecinin varış noktası.' diye konuştu.

Coşkunyürek de Akdeniz havzasında güçlü tarihi bağları olan Türkiye ve İtalya'nın her alanda gelişen ilişkileri olduğunu vurguladı.

Türkiye-İtalya hükümetler arası zirve toplantıları ve Türk-İtalyan Forumu'nun ikili ilişkilere kurumsal boyut kazandırdığını belirten Coşkunyürek, Türkiye'de kurulması planlanan Türk-İtalyan üniversitesine de en kısa zamanda kavuşmayı beklediklerini söyledi.

Gecede, oyuncu Serra Yılmaz, Orkestra Şefi Hüseyin Ertuğ Korkmaz ve televizyon sunucusu Çağatay Gökmen'e İtalya devlet nişanı verildi.

Resepsiyonda 'A Steam Jazz Band' adlı Torinolu bando grubu dinleti sunarken davetlilere, İtalyan mutfağına ait yemekler ikram edildi.

İtalya, İkinci Dünya Savaşı'nın ardından 2-3 Haziran 1946'da yapılan referandumla monarşiden cumhuriyete geçti. Söz konusu referandum, İtalyan kadınlarının oy kullanma hakkına sahip oldukları ilk oylama olması sebebiyle de ayrı önem taşıyor. Bu nedenle İtalya'da Cumhuriyet Bayramı’nın yanı sıra kadınlara oy hakkı tanınmasının 70’inci yıl dönümü de kutlanıyor.

Kaynak: AA