CHP'den TARSİM İçin Araştırma Önergesi

CHP, üreticilerin, Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) ile ilgili yaşadıkları sıkıntıların ve sistemde yaşanan sorunların çözülmesi için Meclis araştırması açılmasını istedi.

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu ve arkadaşlarının imzasıyla TBMM Başkanlığına sunulan araştırma önergesinin gerekçesinde, her 5 kişiden birinin çiftçi olduğu Türkiye'de, tarıma yeterince destek verilmediği, çiftçilerin üretim maliyetlerinin fazla olması ve ürettikleri ürünleri düşük fiyata satmaları nedeniyle büyük sıkıntılar içerisinde üretim yapmaya çalıştığı savunuldu.

Devlet destekli tarım sigortası poliçelerinin üretim ve hasar işlemlerinin yapılması, riskin paylaştırılması ve reasürans koruması için TARSİM'in kurulduğu anımsatılan gerekçede, sigorta primlerine enflasyon oranının üzerinde zam yapılması, sigorta primlerinin yüksek olması, hasar ödemelerinin zamanında ve tam yapılamaması gibi nedenlerle üreticilerin sigorta yaptırmadığı anlatıldı.

Gerekçede, 'TARSİM’in, çiftçileri sigorta sisteminin içine çekememesi, yeterince desteklenmeyen ve her geçen gün üretim yapması zorlaşan çiftçilerimizin mağduriyetini arttırmaktadır. Bu yüzden Tarım Sigortaları Havuzu Sistemi, tüm boyutlarıyla incelenmelidir.' ifadesi kullanıldı.

Kaynak: AA