Bozkırın Sulu Tarım Hayali Gerçek Olacak

Kızılırmak Hamzalı Sulaması projesi tamamladığında, Ankara'nın Kalecik, Kırıkkale'nin Sulakyurt ve Çankırı'nın Kızılırmak ilçelerinde 95 bin 510 dekar zirai alan suya kavuşacak Bakan Eroğlu:'Projenin tamamlanması ile sulama alanında büyük artış yaşanacak ve özellikle yöredeki çeltik üretimi 6 kat artacak'.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğünce yürütülen Kızılırmak Hamzalı Sulaması projesi tamamladığında, Ankara'nın Kalecik, Kırıkkale'nin Sulakyurt ve Çankırı'nın Kızılırmak ilçelerinde 95 bin 510 dekar zirai alan suya kavuşacak, bozkırın sulu tarım hayali ise gerçek olacak.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, İç Anadolu'da sulu tarımın en önemli projelerinden birisi olan Kızılırmak Hamzalı Sulaması projesinde sona yaklaşıldı.

Kalecik, Sulakyurt ve Kızılırmak'ta bulunan zirai alanlara sulama suyu verecek olan proje kısım kısım hizmete alınıyor.

Proje çerçevesinde geçen yıl sulama mevsimine kadar Mahmutlar'da 4 bin 800 dekar, Buğra'da 3 bin 650 dekar ve Hamzalı İletim Kanalı'nın tamamlanması ile de bin 760 dekar olmak üzere, toplam 10 bin 210 dekar alan sulamaya hazır hale getirilmişti.

Bu yıl ise 22 bin 180 dekar alanın sulama şebekesi tamamlanarak, toplam 32 bin 390 dekar alan sulama mevsimine yetiştirildi.

- Projenin tamamı 2017 sulama mevsiminde devreye girmiş olacak

Toplam fiziki gerçekleşmesi yüzde 78 seviyesine ulaşan projede, bu yıl sonuna kadar 63 bin 120 dekar alanı sulayacak şebeke sistemi de tamamlanarak, 2017 sulama mevsiminde 95 bin 510 dekar zirai alan suya kavuşmuş olacak.

Proje kapsamında, Yeşilli köyünde kendi imkanlarıyla pompaj yaparak arazilerini sulamaya çalışan köylüler de büyük bir enerji maliyetinden kurtulacak.

Yöredeki vatandaşlar buraya verilen su sayesinde aylık yaklaşık 100 bin liralık enerji maliyetinden kurtulacak.

- Çeltik üretimi 6 kat artacak

Açıklamada görüşlerine yer verilen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Kızılırmak Hamzalı Sulaması'yla toprak ve su kaynaklarının değerlendirilmesi adına ciddi mesafelerin kat edileceğini vurguladı.

Eroğlu, 'Projenin tamamlanması ile sulama alanında büyük artış yaşanacak ve özellikle yöredeki çeltik üretimi 6 kat artacak. Ayrıca su sayesinde daha farklı ürünler ekilebilecek ve bölgede ürün çeşitliliği artacak.' değerlendirmesinde bulundu.

Bakanlık olarak kıt su kaynaklarının israfına sebep olan klasik sulama sistemlerini terk ettiklerini ve 2003 yılından itibaren borulu damlama ve yağmurlama sistemlerine geçtiklerini belirten Bakan Eroğlu, şunları kaydetti:

'Kızılırmak Hamzalı Sulaması da en modern sistemlerle inşa ediliyor. Eski sistemlerde çiftlik verimi yüzde 60'larda oluyordu. Buna şebekedeki sızma, buharlaşma, işletme kayıpları ilave edildiğinde verim yüzde 50'lere kadar düşüyordu. DSİ Genel Müdürlüğü tarafından klasik sulama metotları yerine devreye alınan modern kapalı sistem yağmurlama ve sulama metotları ile verim yüzde 80-90'a ulaşıyor.'

Kaynak: AA