Ramazanın 'Zor İşleri'

Günlerinin büyük bölümünü ateş başında geçiren demirciler ve fırıncılar, güneş altında çalışan inşaat, yol yapım işçileriyle çobanlar, Türkiye'nin en sıcak kentlerinden Şanlıurfa'da, ramazan ayında zorlu bir mesai yapıyor.

ŞÜKRÜ DOLAŞ - HALİL FİDAN - Türkiye'nin en sıcak kentlerinden Şanlıurfa'da, fırıncılar, demirciler, inşaat, yol yapım ve tarım işçileri ramazanın en zor mesleklerini icra ediyor.

Şanlıurfa'da bunaltıcı sıcaklar günlük yaşamı zorlaştırıyor. Hava sıcaklığının gün içinde 40 derece civarında seyretmesi, ramazanda bazı meslek grupları için günlerin daha zor geçmesine neden oluyor.

Sıcak havadan en çok etkilenen mesleklerin başında gelen fırıncılar, işleri gereği sürekli ocağın başında bekleyerek dışarıdaki yakıcı sıcağın yanı sıra içerideki kızgın ateşe maruz kalıyor. Ramazan dolayısıyla su tüketemeyen ustalar, zaman zaman yüzlerine ve başlarına su dökerek, kimi zaman da ıslak mendilleri başlarına bağlayarak serinlemeye çalışıyor.

Fırıncı ustası Cemil Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sıcakların çalışma şartlarını olumsuz etkilediğini söyledi.

İnsanların güneşin altında duramazken, kendilerinin ocağın karşısında çalıştığını dile getiren Yıldız, 'Sıcak ve zorlu koşullara rağmen çok şükür orucumuzu tutuyoruz. Allah kuvvet veriyor.' dedi.

- Gece mesaisini tercih ediyorlar

Kent genelinde asfaltlama işinde çalışanlar da sıcakla mücadele etmek zorunda kalıyor.

İşçilerden Seyfi Kılıç, bunaltıcı havaya asfalt sıcaklığının da eklenmesiyle çalışmalarının güçleştiğini söyledi. Bu nedenle sık sık mola verdiklerini anlatan Kılıç, ramazanda oruç tuttukları için daha da zorlandıklarını, ancak bunaltıcı sıcağa ve susuzluğa dayanmaya çalıştıklarını dile getirdi.

İnşaatta çalışan demir ustası Müslüm Çubukçu ise oruç tuttukları halde 40 dereceyi aşan sıcakta ekmek parasının peşinde koştuklarını dile getirerek, 'Bizim işimiz her zaman zor ancak oruçtan önce su içebildiğimiz için biraz daha rahattık. Ramazan ayı nedeniyle bazen gece çalışıyoruz.' dedi.

- Çobanlar iftar ve sahurlarını hayvanlarının yanında yapabiliyor

Yaklaşık 2 milyon küçükbaş hayvanın bulunduğu Şanlıurfa'da, yaz mevsiminde hayvanlarını meralara çıkaran çobanlar, iftarlarını ve sahurlarını da hayvanlarının yanında yapıyor.

Günün en sıcak saatlerinde merada kalan çobanlar, yaptıkları gölgeliklerde günü geçirmeye çalışıyor.

Çoban Ali Atilla, bahardan itibaren hayvanları meralara çıkardıklarını ve bu nedenle de oruçlarını burada tutmak durumunda kaldıklarını anlattı.

Sıcak havadan etkilenmemek için hayvanları daha çok gece otlattıklarını ve öğlen saatlerinde de dinlenmeye çalıştıklarını belirten Atilla, 'Ne kadar dinlensek de serin bir hava olmuyor tabii. Güneşin altında kalınca oruç tutmak daha zor oluyor. Biz de bundan daha az etkilenmek için sıcak saatlerde gölgelik alanlarda uyumaya, serin saatlerde ise hayvanları otlatmayı seçiyoruz. Aynı şekilde iftar ve sahurları da diğer çoban arkadaşlarla bir araya gelerek, ailemizden uzakta yapıyoruz.' ifadelerini kullandı.

Siverek ilçesindeki saman pazarında kızgın güneşin altında çalışan Ramazan Kanlıdağ, her gün yüzerce ton saman yüklemelerine rağmen oruçlarını tutuklarını ifade etti.

Kanlıdağ, 'Başka yapacak işimiz yok, mesleğimiz olmadığı için 40 derece güneşin altında çalışmak zorunda kalıyoruz.' dedi.

Kaynak: AA