15 Dakikada Aşırı Terlemeye Son

İzmir Üniversitesi Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Yrd. Doç. Ceylan Emir, aşırı terleme şikayetinin botoks uygulaması ile 15 dakikada tedavi edilebildiğini söyledi.

15 Dakikada Aşırı Terlemeye Son
Aşırı terleme şikayetleri özellikle yaz aylarında artış gösteriyor. Genellikle avuç içi, ayak tabanı ve koltuk altında sadece uyanık olunan saatlerde görülüyor. Aşırı terleme yaşayan kişiler iş ve okul hayatlarına büyük problemler yaşarken, mantar ve bakteriyel hastalıkların gelişimine ve rahatsız edici kötü koku oluşumuna maruz kalıyor. Dermatoloji Uzmanı Ceylan Emir, “Hiperhidroz (aşırı terleme), ekrin ter bezlerinin aşırı çalışmasına bağlı olarak deri yüzeyine salınan terin artmasıdır. ‘hiperhidroz primer’ ve ‘sekonder’ olmak üzere ikiye ayrılır. Primer Hiperhidroz en sık görülen tiptir, genellikle avuç içi, ayak tabanı ve koltuk altında görülür. Etkilenen bireylerin büyük çoğunluğunda aile hikayesi vardır. Primer hiperhidrozun en sık rastlanan formu avuç içi ve ayak tabanı bölgesidir. Avuç içi etkilenen bireyler sosyal olarak okulda ve çalışma hayatında büyük sıkıntılar yaşayabilirler. Tokalaşmada zorluk, kalem tutarken güçlük gibi problemler gelişebilir. Sekonder hiperhidroz ise enfeksiyonlar, hormonal problemler, tümöral durumlar, bazı ilaçlar nedeni ile ortaya çıkabilir” dedi.

"GÜNLÜK HAYATI OLUMSUZ ETKİLİYOR"

Kişiyi psikolojik, sosyal ve mesleki açıdan olumsuz etkileyen, günlük hayatını güçleştiren aşırı terlemenin tedavi edilebilir olduğunu dile getiren Dr. Emir, “Tedaviye başlamadan önce terlemeyi tetikleyici bir hastalık olup olmadığı araştırılmalıdır Tedavi seçenekleri arasında yani krem ve losyon şeklinde ilaçlar sistemik ilaç tedavileri ve cerrahi yöntemleri sayılabilir. Dermatologlar tarafından en çok uygulanan tıbbi tedavi yöntemi yan etkisi çok az olan botilinum toksin yani botokstur” ifadelerini kullandı.

15 DAKİKADA UYGULANIYOR

Emir, tedavinin 15 dakika gibi kısa bir sürede uygulandığını ve etkinliğinin 6 ay kadar devam ettiğini belirterek, sözlerine şöyle devam etti:

"Tedavinin etkinliği 3 gün içinde başlar ve 15 gün içinde en yüksek düzeye ulaşır. Terleme artışı olan bölgeye cilt içine ve hemen altına ince iğneler ile enjeksiyon şeklinde yapılır. Avuç içi ve ayak tabanı gibi bölgelerde ağrı fazla olabileceği için enjeksiyon öncesi lokal anestezik madde topikal olarak sürülür. Uyuşma sağlandıktan sonra botoks enjeksiyonları aşırı terleme olan bölgelere yapılır. Bu işlem muayenehane şartlarında yapılır. Hasta hemen normal hayatında dönebilir. Özelikle yaz başı botoks enjeksiyonu ile hasta büyük bir sosyal problemden kurtulmuş olur.”
Kaynak: İHA