Kamu personelini tatile çıkartacak proje

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, kamu personeli için hazırlanan 'çek ile tatil' projesini önümüzdeki günlerde Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı'ya sunacaklarını bildirdi.

Kamu personelini tatile çıkartacak proje
Kamu personelini tatile çıkartacak proje
TÜROFED Başkanı Osman Ayık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2016 yılının turizm sektörü açısından zor bir yıl olduğunu, sektör için kaynak oluşturabilecek en sağlıklı işleyen pazarların Ukrayna ve iç pazar olduğunu söyledi.

İç pazardaki potansiyeli artırabilmek için kamu çalışanlarına yönelik 'çek ile tatil' projesinin hazırlandığını anımsatan Ayık, eski Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal döneminde TÜROFED, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) ve bakanlıkla iş birliği içinde hazırlanan projenin kabine değişikliği nedeniyle askıda kaldığını belirtti.

Söz konusu projenin son rötuşlarını yapıp, erken rezervasyon dönemi bittikten sonra açıklamayı planladıklarını dile getiren Ayık, 'Fakat kabine değişikliği olunca ister istemez proje de gündemden kalktı, ama proje tekrar hayata geçmez diye bir şey yok. Projeyi önümüzdeki günlerde yeni Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Nabi Avcı ile görüşüp tekrar gündeme getirmek istiyoruz. Projeye son şeklini verip mutlaka hayata geçirmek istiyoruz.' dedi.

Ayık, kamu çalışanlarına yönelik 'çek ile tatil' projesine ilişkin bilgi verirken, şunları söyledi:

'Kamuda çalışan her kademedeki memura, işçiye dönük bir projeydi bu. Çalışanlara alım gücüne göre bir belge verilecek, bu çek de olabilir, başka bir şey de. Herkesin bütçesine göre bir rakam çıkacak. O belgenin üzerindeki rakama göre o kişiye özel bir indirim uygulanacak ve taksit imkanı getirilecek. Buna hem biz otelciler hem seyahat acenteleri katkı verecek, isterse kamu da ayrıca bir katkı sağlayacak. Kamu işin arkasındaki garantör yapı da olabilecek. Karma bir proje. Türkiye'de yaklaşık 3-3,5 milyon civarında kamu çalışanı var. Aileleriyle düşündüğümüz zaman çok ciddi bir potansiyel var. Bu projenin temel amaçlarından biri iç pazarın canlandırılması. Ön çalışmamız hazır. 2-3 haftalık süreçte formüle edilirse çok iyi olur. Projeyi önümüzdeki günlerde yeni Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Nabi Avcı'ya sunacağız.'

İç turizmde 10 milyon kişilik potansiyel

Son 5-10 yıldır iç pazarın canlandırılması için erken rezervasyon kampanyalarıyla yoğun bir çalışma yapıldığını ve yerli turist potansiyelini belli bir seviyeye getirdiklerini kaydeden Ayık, 'Kamu çalışanı için tatil projesini de bunun devamı gibi düşünmek lazım. Bu projenin sadece kriz dönemi için değil, önümüzdeki yıllarda da devam etmesi çok önemli. Bunu başka meslek gruplarına da açabiliriz.' diye konuştu.

Yurt içinde yılda kaç kişinin tatil yaptığı konusunda net rakamlar bulunmadığını, konuyla ilgili bir çalışma yaptırdıklarını belirten Ayık, tahminlerine göre yurt içinde seyahat eden kişi sayısının yabancı turistin yüzde 10-15'i civarında bulunduğunu bildirdi. Ayık, 'Yani şu anda yıllık 4,5-6 milyon kişi arasında yerli turistimiz var. Bu rahatlıkla 10 milyon kişi olabilir. Türkiye'nin yaklaşık 80 milyon nüfusu var. Bu nüfusun yüzde 10-15'i tatil yapsa, bu rakamlar rahatlıkla yakalanır.' ifadelerini kullandı.

AB ülkelerinde nüfusun yüzde 25'inin tatil yaptığını anlatan Ayık, 'Bugün İspanya'ya yıllık 70 milyon yabancı turist geliyorsa, bunun yüzde 25'i kadar İspanyol da ülke içinde seyahat ediyor. Nereden bakarsanız bakın yılda 20 milyon İspanyol ülke içinde seyahat ediyor. Bizim de 5 yıl içinde 10 milyonun üzerinde kişiyi seyahat ettirmemiz lazım.' diye konuştu.

'Türk insanına tatil alışkanlığını kazandırmamız lazım'

Türk insanında tatili bir kültür ve alışkanlık haline getirmek için çalışmak gerektiğini kaydeden Ayık, Türkiye'de her bütçeye uygun kıyı, dağ, yayla ve kaplıca tesisleri bulunduğunu söyledi.

TÜROFED Başkanı Ayık, 'Birçok ülkenin sahip olmadığı bir altyapıya sahibiz. Nitelikli konaklama tesislerimiz, yollarımız, havaalanlarımız var. Hizmet sektöründe çok nitelikli elemanlarımız var. Şehirlerimiz, kasabalarımız altyapı olarak çok gelişti. Bunların yanı sıra doğal ve kültürel zenginliklerimiz var. Bunları bizim insanımızın da yaşaması lazım.' dedi.

Kaynak: AA