Ford Otosan 'Teknoloji Büyük Ödülü'nü Kazandı

Ford Otosan, Teknoloji Ödülleri organizasyonunda 'Teknoloji Büyük Ödülü'ne layık görüldü.

Ford Otosan açıklamasına göre, şirket, yeni nesil Ecotorq E6 motor ailesi ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) ve Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) iş birliği ile bu yıl 12'ncisi düzenlenen Teknoloji Ödülleri'nde 'Teknoloji Büyük Ödülü'ne layık bulundu.

Türkiye’nin teknoloji geliştiren ülkeler arasında yer almasını sağlamak ve yenilikçi ürünlerin teşvik edilmesi hedefiyle düzenlenen Teknoloji Ödülleri'nde bu yıl 23 ilden 170 başvuruyla rekor kırıldı. Ford Otosan 36 adayın yarıştığı finalde büyük ödülü kazandı.

Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün ödüle ilişkin değerlendirmesinde, Türkiye'nin en köklü Ar-Ge geleneğine sahip şirketi olarak tüm dünya için teknoloji geliştirmeye devam edeceklerini belirterek, 'Ford Otosan olarak 1986 yılında Türkiye’nin ilk yerli dizel motorunu üreterek başladığımız gelişimimize, 2003 yılında ürettiğimiz birinci nesil Ecotorq’un ardından, yine Türkiye’de sıfırdan geliştirilen tek kamyon motorunu pazara sunarak devam ediyoruz. Bir aracı motoru dahil geliştirip üretebilecek yeteneğe sahip tek Türk şirketi olan Ford Otosan, Türkiye’nin tek yerli kamyon motoru olan Ecotorq'un E6 normlarına uygun yeni nesli ile dünya vizesi aldı.' ifadelerini kullandı.

Yeni nesil Ecotorq'un yakıt tüketiminde sınıf lideri olduğunu aktaran Yenigün, 'Ecotorq, Euro-6 emisyonlarını sağlayan, Euro-7 emisyonlarına hazır, dünya pazarları için rekabetçi, güç ve silindir hacmi bakımından dünya pazarlarındaki beklentileri karşılayacak, tasarımı yenilenerek global pazarlarda sunulan Ford Trucks kamyon ve çekicilerine uygun ve araca entegrasyonu optimum şekilde sağlanmış bir motor ailesidir.' bilgilerini verdi.

- 'Son 5 yılda 320 milyon doların üzerinde mühendislik ihraç ettik'

Haydar Yenigün, Ecotorq’un tamamen Ford Otosan mühendisleri tarafından geliştirilerek önemli bir değer yaratıldığını belirterek, 'İnönü fabrikasında ürettiğimiz yeni nesil Ecotorq motorun fikri ve sınai haklarının yüzde 100'üne sahibiz. Bu ürünü geliştirme, yenileme, yurtdışına pazarlama ya da teknoloji olarak satma hakkı bize ait. Yeni nesil Ecotorq motorumuz, henüz üretime geçmeden, yüksek teknolojisi ile dünyanın en büyük kamyon pazarında üretilmek üzere JMC firmasına lisanslanma başarısını gösterdi. Ecotorq motor teknoloji lisans anlaşması ve bunu takip eden kamyon lisans anlaşması ile şirketimiz Türkiye’de bu büyüklükte gerçekleştirilen ilk lisans anlaşması olma özelliğini de taşıyor. Dolayısıyla, Ecotorq sürdürülebilir büyümemiz için stratejik bir ürün olarak önemini koruyor ve Ford Otosan'ın yeni bir alanda daha ağır ticari araç segmentinde dünyaya açılan kapısı rolünü üstleniyor.' bilgilerini verdi.

'Geçmiş yıllarda teknoloji ithal ederken, yüksek Ar-Ge yeteneğimiz ile bugün dünyaya teknoloji ihraç ediyoruz.' diyen Yenigün açıklamasına, 'Son 5 yılda 320 milyon doların üzerinde mühendislik ihraç ettik. Önümüzdeki dönemde, yeni nesil Ecotorq’un katkılarıyla yüksek katma değerli faaliyetlerimizi artırarak sürdüreceğiz. Bu büyük ödülü bize getiren yeni nesil Ecotorq’un geliştirilmesinde ve üretilmesinde emeği geçen tüm arkadaşlarımı kutluyorum.' diye devam etti.

Kaynak: AA