CHP Niğde Milletvekili Gürer Açıklaması

'Kapadokyada yüksek hızlı trenin olmasına karış değiliz. Mevcutta 1934 yılında yapılmış olan UlukışlaKayseri arasında Niğde'den geçen demiryolunun yüksek hızlı tren hattı olarak değerlendirilmesini öneriyoruz'

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Kapadokya bölgesinde yüksek hızlı tren yapılmasına karış olmadıklarını belirterek, 'Mevcutta 1934 yılında yapılmış olan Ulukışla-Kayseri arasında Niğde'den geçen demiryolunun yüksek hızlı tren hattı olarak değerlendirilmesini öneriyoruz.' dedi.

Gürer, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Konya-Aksaray-Nevşehir-Kayseri yüksek hızlı tren projesinin Kapadokya bölgesindeki tarihi dokuya zarar vereceği yönündeki açıklamalarının, bölgedeki otelcilerin meslek kuruluşu ve bazı AK Partililer tarafından tepkiyle karşılandığını söyledi.

Kapadokya'nın Türkiye'nin en gözde ve önemli turizm merkezi olduğunu vurgulayan Gürer, bölgede demiryolu olmadığı için yeni güzergah oluşturulacağını, bunun da bölgenin yeraltı ve yerüstü değerlerine zarar verebileceğini ifade etti.

Gürer, 'Biz, yüksek hızlı tren yatırımında oluşabilecek tahribatın bugünden görülmesine dikkati çekiyoruz. Kapadokya'da yüksek hızlı trenin olmasına karış değiliz. Bölgenin tarihsel ve doğal yapısını bozmayacak bir demiryolu mevcut. 1934 yılında yapılmış olan Ulukışla-Kayseri arasında Niğde'den geçen demiryolunun yüksek hızlı tren hattı olarak değerlendirilmesini öneriyoruz.' diye konuştu.

Kapadokya bölgesine yapılacak yüksek hızlı tren projesinin tartışılmasında yarar olduğunun altını çizen Gürer, bölgede yapılacak istimlak çalışmasıyla oluşacak yapılaşma ve proje tamamlandıktan sonra meydana gelecek olumsuzlukların bugünden ele alınması gerektiğini söyledi.

Eleştirilerini siyasi malzemeye dönüştürülmesinin yanlış olduğunu ifade eden Gürer, 'Amacımız şu; orada ciddi bir tarihsel süreç var, dünyanın değeri olan Kapadokya var. Peri bacalarının bölgedeki tahribattan gördüğü zararlar biliniyor. Bu yüzden Konya-Ulukışla-Niğde-Kayseri arasındaki mevcut demiryolunun değerlendirilmesini düşünüyoruz.' dedi.
Kaynak: AA