Bu Yıl Da '1001 Çocuğun 1001' Dileği Yerine Getirildi

Deniz Feneri Derneği tarafından yürütülen '1001 Çocuk 1001 Dilek Projesi' kapsamında bu yıl yoğun talep dolayısıyla proje kriterinin dışına çıkılarak 1102 öğrenciye hediyeleri teslim edildi Derneğin iletişim koordinatörü Koçak: 'Çocuk kıyafet, ayakkabı istemiş, biz yanına uzun bir süre kullanabileceği sürpriz bir set de oluşturup koyuyoruz. Çocuk koliyi açtığında sevineceği birçok hediyeyi bulabiliyor'

KENAN IRTAK - Bu yıl 14. kez düzenlenen ve ihtiyaç sahibi çocukların yoksullukları nedeniyle gerçekleştiremedikleri hayallerini yerine getirmeyi amaçlayan '1001 Çocuk 1001 Dilek Projesi' kapsamında, yoğun talep dolayısıyla proje kriterlerinin dışına çıkılarak 1102 çocuğun dileği gerçekleştirildi.

Proje kapsamında 1001 minik yürek, kalplerindeki coşku ve isteği mektuplara yazarak, Deniz Feneri Derneği'ne ulaştırdı. Özel olarak açılan 'www.1001dilek.com' internet sitesinde çocukların dileklerini içeren mektupları yer aldı. Proje kapsamında bu yıl 7 bölgeden 22 ile bağlı 44 köyde yaşayan bin 102 çocuğa çeşitli sorular sorularak dilekleri alındı.Her dileğin maddi değeri de yazılarak, internet sitesinde yayınlandı. Hayırseverler de çocukların bu taleplerinden birini gerçekleştirmek istediklerinde, 'dileğini gerçekleştir' butonuna tıklayarak, derneğin hesabına gerekli parayı gönderdi.

Deniz Feneri Derneği İletişim Koordinatörü Recep Koçak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projenin 2003'te çocukların hayallerini gerçekleştirmek üzere başlatıldığını söyledi.

Projeyi 2016 itibarıyla 14. kez gerçekleştirdiklerini belirten Koçak, 'Geçmişte 30 bin çocuk hayalleriyle buluşturuldu. Türkiye'nin bütün bölgelerinden her yıl farklı bir çocuk grubu tespit edip, onlara mektuplar yazdırıyoruz. Bir mektup örneğimiz var. O örneği ulaştırıyoruz. Mesela 'Paranız olsaydı ne almak isterdiniz' diye bir soru soruyoruz çocuklara. Ayrıca 'Bir hediye paketi gelse adınıza, içinden ne çıkmasını isterdiniz' diyoruz. Bir de sunduğumuz listedeki seçeneklerden birini işaretlemelerini istiyoruz. Çocuklar özgürce hayallerini, dileklerini kağıda yansıtıyorlar. Onlara 'Size göre iyilik nedir, paylaşmak nedir, bir iyilik hikayesi anlatır mısınız, yoksulluk sana göre nedir' gibi sorular da soruyoruz.' diye konuştu.

- Annesi için inek istedi

Çocuklardan ilginç talepler de geldiğini ifade eden Koçak, şunları kaydetti:

'Afyon'dan bir çocuğumuz annesi için çamaşır makinesi istedi. Bu çocukların dilekleri 1001dilek.com internet adresinde sergileniyor ve bağışçıların dikkatine sunuluyor. Bağışçılar da kendi bütçesine uygun bir dileği gerçekleştirmek üzere ya kredi kartı ile hemen gerçekleştiriyor ya da hesaplarımıza EFT/havale yapıyor. Ya da o dileği kendisi temin edip bize ulaştırıyor. Geçtiğimiz yıllarda çocuklardan biri inek istemişti. Kemerburgaz’ın kenar mahallelerinden birinde yaşıyorlardı. 'Annem evimizi geçindirmeye çalışıyor, babam da hayatta değil, bir inek verirseniz bize, onun sütünü satarak evimizi annem geçindirir' demişti. Bu dilek gazetede haber olmuştu. Sonra İzmit'ten bir bağışçı üç ineği bağışlamak için bize teslim etti. Biz de çocuğumuza götürüp teslim ettik. Hiç göremediği babasının resmini isteyen oldu. Annesinin gözlerini ameliyat etmemizi isteyen oldu.'

Koçak, her yıl farklı farklı çocuklara dilek tutturduklarına işaret ederek, 'Geçen yıllarda tamamen engelli çocuklarımız dilek tuttu. Ondan sonra Suriye’den gelen çocuklara dilek tutturduk. Bu yıl da Türkiye'nin 22 ilindeki 44 köy okulunda okuyan çocuklara dilek tutturduk' dedi.

- Çocukların istekleri

Kocak, çocukların tüm dileklerini yerine getirmeye çalıştıklarını belirterek, çocukların bu yıl en çok çalışma masası, gitar ve scooter istediğini aktardı.

Çocukların isteklerinin yanı sıra kendilerinin de bir paket yolladıklarını anlatan Koçak, 'Zeytinburnu'nda oturan ve 10 yıl önce dileğini gerçekleştirdiğimiz Sevda Gül isimli kızımız, annesiyle beraber gelerek dedi ki 'Ben liseyi bitirdim şu an 2 yıllık bir üniversiteye gidiyorum. Yaz tatilinde çalışmak üzere bir yere başvurdum, henüz kabul edilmedim ancak anneme dedim ki eğer işe kabul edilirsem ilk maaşımla Deniz Feneri adına bir çocuğu sevindirmek istiyorum. Onlar 10 yıl önce beni sevindirmişti şimdi aynı şeyi ben yapmak istiyorum.' Kabul edilince yine annesiyle beraber geldiler. Annesi kızının bu dileğini anlatırken Sevda ağlıyordu. Biz de çok duygulandık, ağladık. Çünkü ektiğimiz tohumlar artık fidana dönmeye, fidanlar meyve vermeye başlamıştı. Bu proje kendini döndürmeye başladı.' ifadelerini kullandı.

Koçak, hediyeleri çocukların yaşadıkları şehre giderek bizzat teslim ettiklerini, bazılarının ise o ildeki dernek temsilcisi tarafından verildiğini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA