Oltan, 'Fındığın Fiyatını Biz Değil Arz Ve Talep Belirliyor'

Giresun’da fındık devi Ferrero Grubu ve Oltan Gıda yöneticileri, iftar yemeğinde basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Oltan, 'Fındığın Fiyatını Biz Değil Arz Ve Talep Belirliyor'
Bir restoran’da gazeteciler ile buluşan iki dev firmanın yetkililer fındık hakkında söylenen ‘tekelleşmenin’ kendileri ile alakalı olmadığını söylediler.

Fındık hakkında önemli açıklamalarda bulunan Ferrero Uluslararası Fındık Şirketi CEO’su Orhan Veli Oltan, fındığın fiyatını belirlenmesi konusunda kendilerine haksızlık yapıldığını belirterek, “Fındık fiyatlarını arz ve talep belirliyor eğer Ferrero firması belirliyor olsaydı geçen sene de gördüğümüz fiyatları görmemiş olurduk” dedi.

Fındık olmadığı zaman hiçbir şey yapması mümkün değil ama kullanacağından çok fazla olduğu zaman da yine yapacağı bir şey olmadığını vurgulayan Oltan,”Dünyanın başka yerlerinde fındık ekildi doğru, onun nedeni son yıllarda fındığın para etmesi. Yani eğer bir şey para ediyorsa artık dünya her yerde duyuluyor ve insanları artık durdurmak mümkün değil. Ferrero’nun her zaman en büyük tercihinin bence Türk fındığı olacaktır. Çünkü Türk fındığının kalitesi malum, yani hiçbir zaman Türk fındığını bırakmayacağını ben onlar adına söyleyebilirim” ifadelerini kullandı.

DÜNYANIN HER YERİNE FINDIK DİLİYOR

Ferrero’nun idealinin fındığın kullanımını her geçen sene artırmak olduğundan bahseden Oltan, “ Buna geçen sene fındığın olmadığı sene de dahil. Fındık tüketimini artıran bir firma. Bu nedenle o ülkelerdeki artışın ferrero’nun Türkiye’den fındık alımını durdurmaya zaten yeterli olması matematiksel olarak da mümkün değil. Yani her sene tüketimini artırıyorlar yalnız gerçek olan bir taraf var dünyanın diğer ülkelerinde bol bol fındık ekildiği gerçek. Ama dediğim gibi şu anda fındık son iki üç senedir dünyanın en fazla tercih edilen tarım ürünü getirisi açısından bu nedenle öyle bir gerçek var”

EMANET FINDIĞI KALDIRAN SİSTEME EN BÜYÜK TEŞEKKÜRÜ BİZ YAPACAĞIZ

“Emanet fındık Türkiye’nin onlarca yıldır geleneğinde var eğer onu kaldıracak sistem bulunursa bir gün en büyük teşekkürü biz yapacağız” diyen Oltan, “ çünkü emanet fındık malum bizim hiçbir bedel almadan verdiğimiz neredeyse vermek zorunda olduğumuz bir servis. fındıklar emanette kilo kaybediyor çürüyor ve bunun da ceremesine emanete fındığı alan katlanıyor. Benim şahsi görüşüm emanet sistemini tamamen ortadan kaldırabilecek bir sistem bulunabilirse buna en fazla bizim destekleyebileceğimize şimdiden destek verebilirim. Yani emanet fındık sistemini biz de istemiyor mecburiyetten yapılan bir şey. Eğer vatandaş fındığını emanete veremezse belki çıktığı gün satmak zorunda kalacak o da belki daha da fazla fiyat düşüşüne de neden olabilir. Yani bu sistemin başka bir sistemle her nasılsa yer değiştirmesi lazım” şeklinde konuştu.

Ferrero fındık ticareti yapan bir firma değil. Fındığı kullanan bir firma olduğunu hatırlatan Oltan şöyle devam etti, “Ferrero fındığı kendi üretiminde kullanan firma yani çok fazla kullandığını söylemek istiyorsunuz peki kullanmasın mı? Yani tekelcilik şunun için söylenebilirdi belki eğer ferrero bir ticari firma olsaydı Türk fındığının yüzde 40’ının alıyor satıyor fiyat yükselmesini bekliyor elinden çıkarıyor, açığa satıyor düşmesini bekliyor bunları yapan bir firma olsaydı böyle bir firmanın çok büyük bir Pazar payına sahip olması bence de doğru olmazdı. Ama ferrero alıp satmıyor kullanıyor yani ferrero küçülsün kullanmasın daha az iş yapsın demek kullanmasın demek oluyor. Eğer kullanmasın Türk fındığı için çözümse ona hiçbir şey diyecek halim yok”
Kaynak: İHA