İzmit Belediyesi Yönetmeliklerini Yeniliyor

Şehirdeki sivil toplum kuruluşların ve oda temsilcilerinin görüşleri alınarak hazırlanan İzmit Belediyesi Belediye Kuralları Uygulama Yönetmeliği ve Pazar Yerleri Hakkında Yönetmelik, yeni kural ve cezalar getiriyor.

1995’ten beri yürürlükte olan eski Saraybahçe Belediyesi’nin kullandığı Belediye Zabıta Talimatnamesi ile Pazar Yerleri ve Seyyar Esnaf Yönetmeliği yürürlükten kalkıyor. Bu yönetmeliklerin yerine Belediye Kuralları Uygulama Yönetmeliği ve İzmit Belediyesi Pazar Yerleri Hakkında Yönetmelikler hazırlandı ve geçtiğimiz meclis toplantısında üyelerce kabul edildi. Yeni yönetmelik, halkın sağlığı, huzuru, çevrenin korunması, temizliği, işyeri açma ve çalıştırma, imar mevzuatı, trafik, reklam ilan ve tanıtım konuları başta olmak üzere birçok alanda kurallar getiriyor.

İzmit Belediyesi’nin sivil toplum kuruluşları ve çeşitli oda temsilcileriyle ortaklaşa hazırladığı Belediye Kuralları Yönetmeliği ile kent estetiğini bozacak her türlü unsurun önüne geçilmesi konusunda önemli maddeleri içeriyor. Yönetmelikte gürültü, görüntü, çevre, imar mevzuatı ve trafik ile ilgili de önemli maddeler bulunuyor.

Oldukça geniş bir yelpazeyi kapsayan Belediye Kuralları Uygulama Yönetmeliği 3 bölümden, İzmit Belediyesi Pazar Yerleri Hakkındaki Yönetmelik ise 7 bölümden oluşuyor. Belediye Kuralları Uygulama Yönetmeliği’nin trafik ile ilgili yasaklar bölümünde yer alan maddeler ile bisiklet yoluna araç bırakmak; duba, demir, zincir gibi malzemeler koyarak güzergah üzerinde bisiklet sürüşünü engellemek ile bisiklet yolu üzerindeki işaret ve levhaları kırmak ve zarar vermek yasaklanıyor ve cezalar gerektiriyor.

Yeni yönetmelik hazırlanırken, engelli vatandaşlar da unutulmadı. Engelli vatandaşların yaşamını kolaylaştırmak amacı ile yapılmış yol, geçit, rampa vb. alanları işgal eden şahıslar hakkında cezai müeyyide uygulanacak. Trafiğin yoğun olduğu şehir merkezinde engelli vatandaşlar düşünülerek hazırlanan bu madde ile özellikle engelli rampalarına, görme engelli vatandaşlarımız için yapılan sarı şeritli yollara araç, motosiklet benzeri taşıtları park eden sürücüler ağır şekilde cezalandırılıyor.

Yeni yönetmelik gereği vatandaşlar sokak, cadde, bulvar ve meydan gibi yerlerde halı ve benzeri şeyleri yıkayamayacak, apartman yönetimlerinin belirlediği gün ve saatlerin dışında halı ve kilim de silkeleyemeyecek. Bu madde ile birlikte yıkama esnasında yola dökülen sabunlu su nedeniyle oluşabilecek kazaların önüne geçilmiş olacak.

Ayrıca pazar yerlerinin kurulması ve işletilmesi, satış yerlerinin işletilmesi, fiyat etiketleri, üretici ve pazarcı tanıtım benzeri birçok maddenin yer aldığı 7 bölümden oluşan Pazar Yerleri Hakkında Yönetmelik ile hem pazar esnafının haklarının korunacağı hem de pazardan alışveriş yapan vatandaşların en iyi hizmeti almasının hedeflendiği kaydedildi. Yeni yönetmeliğin önümüzdeki günlerde yürürlüğe gireceği bildirildi.

Kaynak: İHA