Aydın'da Bodur İncir Üretimi Denemeleri Başladı

AYDIN – Türkiye ve dünyadaki en uygun incir üretim alanları arasında yer alan Büyük Menderes ve Küçük Menderes Havzası’nda yeni bir tür denenmeye başladı. Şu ana kadar bilinen 273 çeşidi olan incirin yeni bir türü üzerinde çalışmalar devam ediyor.

Aydın'da Bodur İncir Üretimi Denemeleri Başladı
Aydın ve çevresinde en çok üretilen ve en çok bilinen incir türleri arasında yer alan, sarılop, bardakçı gibi türlere ilave olarak incirin şu an itibariyle 273 çeşidinin bulunduğu 274. çeşidin ise bordur incir üzerinde yapıldığı öğrenildi. Şu an itibariyle deneme üretim çalışmalarının çok iyi gittiği ve ağaçların başarılı bir büyüme sergilediği öğrenildi. İncirliova İncir Araştırma İstasyonu’nda sürdürülen çalışmanın sonuçlarının ilerleyen aşamada basınla paylaşılacağı belirtildi.

“İNCİR ISLAHI VE HALKIN BİLİNÇLENMESİ İÇİN KURULMUŞTU”

Kuruluş hikayesi de oldukça ilginç olan Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü 78 yıldır İncir başta olmak üzere çeşitli dallarda çalışma yapıyor. Bugün yaklaşık 275 çeşit incir üzerinde araştırma yapılan Erbeyli İncir Araştırma İstasyonu’nun kuruluş hikayesi; Mustafa Kemal Atatürk, 1937’de Sümerbank Basma Sanayii fabrikasını açmak üzere Aydın’a gelirken İncirliova istasyonunda halkı selamlar. O sırada Tariş’in kurucularından olan Ahmet Sarı ve arkadaşları Atatürk’e “İncir ıslah istasyonu istiyoruz paşam” diye seslenirler. Daha sonra vilayette heyetler kabul edilir, görüşmeler yapılır ve Atatürk’ün talimatıyla kurulan İncir Araştırma Enstitüsü 5 Aralık 1938’de hem ıslah çalışması hem de halkın bilinçlendirme vazifesi ile açılır. Kayıtlara göre ilk müdür Mehmet Başkaya Kastamonu Meyveli Ağaçlar Fidanlığından naklen atanır ve 1939 yılında göreve başlar Daha sonra farklı isimlerle hizmete devam eden kurum, 1957 yılında Erbeyli Bahçe Kültürleri ve Tavukçuluk İstasyonu Müdürlüğü, 1977 yılında Zirai Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ismini alır. 1987 yılında Erbeyli İncir Araştırma İstasyonu Müdürlüğü, 2011 yılında İncir Araştırma İstasyonu Müdürlüğü gibi farklı isimler alan kurum halk tarafından İncir Araştırma Enstitüsü olarak biliniyor.
Kaynak: İHA