Üç Kardeşin Yüzü 'Obezite Cerrahisi' İle Güldü

İstanbul'da yaşayan 3 kardeş, obezite cerrahisiyle verdikleri kilolar sayesinde daha sağlıklı hayata kavuştu Tüp mide ameliyatı geçiren Murat Aydın: 'En son 151 kiloyu görmüştüm ve şeker başlangıcı da vardı. Hiçbir yere sığamıyordum. Bir yıl kadar düşündükten sonra, daha fazla vakit kaybetmek istemedim ve ameliyat oldum. Bugün tam bir sene oldu ve bu süreçte 66 kilo verdim'

ELİF ÖZLEM ÇELİKLER - İstanbul'da yaşayan 3 kardeş, fazla kilolarından obezite cerrahisiyle kurtularak daha sağlıklı bir hayat sürüyor.

Tüp mide ameliyatı geçiren kardeşlerden Havva Aydın Bozkurt (33) ile Murat Aydın (23), bir program kapsamında geldikleri Bursa'da, zayıflama süreçlerini AA muhabirine anlattı.

Havva Aydın Bozkurt, uzun bir düşünme sürecinin ardından 3 kardeş, zayıflamak için obezite cerrahisine karar verdiklerini söyledi.

Ameliyatın üzerinden henüz yaklaşık bir ay geçtiğini ve şimdiden 20 kilo verdiğini belirten Bozkurt, obezitenin yanında birçok yan hastalığının da bulunduğunu belirtti.

Ayaklarının ağrıdığını, uyku apnesi ve dönem dönem beslenme nedeniyle tansiyon sorunu yaşadığını vurgulayan Bozkurt, 'Araştırmalar sonrasında önce 2 kardeşim, sonra da ben ameliyat oldum. Yeni ameliyat olmama rağmen kendimde büyük farklılıklar hissedebiliyorum. Oturduğum yerden rahatlıkla kalkabiliyorum ve daha kaliteli uyku uyuyabiliyorum. 100 kiloydum ve zayıflıyorum.' dedi.

Fazla kilolarını diyet ve sporla verme denemelerinin başarısız olduğunu dile getiren Bozkurt, 'Bu süreçte gitgide kilom artıyordu. Bir insanın diyetle vücudundaki 45-50 kilo fazlalığı vermesi çok zor bir şey. Bu iradeyi kendimde göremeyince araştırdım ve doktorumuzu bulduk. Kardeşim daha kilolu olduğu için önce o ameliyat oldu.' diye konuştu.

- 'İlk defa kot pantolon giyebiliyorum'

Murat Aydın da 151 kiloya çıktıktan sonra zayıflamaya karar verdiğini bildirdi.

Kendisinde obeziteyle şeker başlangıcı da görüldüğünü belirten Aydın, şunları söyledi:

'Çok kiloluydum ve hiçbir yere sığamıyordum. Bir yıl kadar düşündükten sonra, daha fazla vakit kaybetmek istemedim ve ameliyat oldum. Bugün tam bir sene oldu ve bu süreçte 66 kilo verdim. Hayatımdaki her şey değişti, gülüşüm bile değişti. Giyinme tarzım tamamen değişti. Hayatımda hiç kot pantolon giyememiştim ve bugün ilk kot pantolonumu giyip geldim. Sadece büyük beden pantolonların satıldığı bir mağazadan alışveriş yapabiliyordum ama şimdi istediğim mağazaya girip bedenime göre rahatlıkla pantolon alabiliyorum.'

Ameliyattan önce merdivenlerden çıktığında nefes nefese kaldığını anlatan Aydın, şimdi 4-5 katı nefesi tıkanmadan rahatlıkla çıkabildiğini vurguladı.

Aydın, aynı yöntemle tedavi gören 30 yaşındaki diğer kardeşlerinin de 95 kilodan 80 kiloya düştüğünü kaydetti.

- 'Obezite birçok rahatsızlığı da barındırıyor'

Kardeşlerin ameliyatlarını gerçekleştiren özel bir hastanenin genel cerrahi uzmanı Op. Dr. Ersun Topal ise obezitenin tek bir hastalık olmadığını, 'buz dağı' gibi, altında birçok rahatsızlığı barındırdığını ifade etti.

Çoğu hastalarında obeziteyle beraber şeker, tansiyon ve uyku apnesi bulunduğunu dile getiren Topal, 'Özellikle kadın hastalarımızın çoğu obezite nedeniyle hamile kalamıyor. Uzun süre obezite sorunu yaşayan hastalarımız, eklem problemleri yaşamaya başlıyor. Bu kadar çok organı etkilediği için obezite, maalesef çok ciddi bir problem. Sadece bireysel değil ailesel de bir problem.' dedi.

Ameliyattan sonra hastaların, şeker, tansiyon gibi rahatsızlıklarını da kontrol altına aldıklarına dikkati çeken Topal, güvenilir bir cerrahi yöntem uyguladıklarını bildirdi.

Obezite cerrahisinden sonra kilo verme hızının kişiden kişiye değiştiğine işaret eden Topal, 'Ameliyattan sonra verilen kilo, kişinin ameliyattan önceki kilosuna göre değişiyor. Bir yılda 100 kilo veren hastalarımız da var, 30 kilo veren de. Sizin 50 kilo fazlanız varsa, ameliyattan sonra ilk yıl rahat 30 kilo verebiliyorsunuz, ikinci yılda da ideal kilonuza ulaşabiliyorsunuz.' diye konuştu.
Kaynak: AA