'Şehzadeler Şehri'nde Ramazan

UNESCO'nun 'Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınan, efsane aşıklar Ferhat ile Şirin'in yaşadığı topraklar olarak bilinen, 'Şehzadeler şehri' Amasya ziyaretçilerine, Harşena Kalesi'nden gelen bando sesi eşliğinde Yalıboyu'nda iftar, tarihi Sultan 2. Bayezid Camisinde kılınan teravih namazı ve eğlence programlarıyla ramazanda nostaljik bir ortam sunuyor Kültür ve Turizm Müdürü Kaya: 'Asırlık ramazan gelenekleri, aslına uygun ramazan etkinlikleri ve yöresel yemekleriyle Amasya, ramazanda bir başka güzel'

CİHAN OKUR - UNESCO'nun 'Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınan, efsane aşıklar Ferhat ile Şirin'in yaşadığı topraklar olarak bilinen 'Şehzadeler şehri' Amasya, ziyaretçilerine farklı bir ramazan ayı geçirmeyi vadediyor.

Osmanlı şehzadelerinden çoğunun ilk eğitimini aldığı, devlet yönetimini öğrendiği yer olması nedeniyle 'Şehzadeler şehri' olarak anılan Amasya, ramazan ayında kültür turizminin önemli şehirleri arasında yer alıyor.

Ramazan ayında birkaç günü 'Şehzadeler şehri'nde geçirmek isteyenler, kentin doğal ve tarihi gezerek iftar saatini bekliyor. Amasya'da ramazan ayı boyunca iftar ve sahur saatlerinde tarihi Harşena Kalesi'ne çıkarak konser veren belediye bandosu, 152 yıllık geleneği ramazan ayı boyunca devam ettiriyor.

- Osmanlı saray hayatını merak edenler Şehzadeler Müzesi'ne

Amasya Valiliği İl Özel İdaresi tarafından inşa edilen ve kente gelen ziyaretçilerin ilgisini çeken Şehzadeler Müzesi, Osmanlı mimarisi ile bal mumundan padişah ve şehzadelerin heykelleriyle Osmanlı dönemini günümüze aktarıyor.

Şehre gelen misafirler, Harşena Dağı'nda bulunan Kral Kaya Mezarları ve Kızlar Sarayı'nı ziyaret ediyor. Efsane aşıklar Ferhat ile Şirin'in yaşadığı topraklar olarak da bilinen Amasya'da belediye tarafından 'Ferhat su kanalları'nın olduğu bölgeye yaptırılan, içinde efsane aşıkların maket ve heykellerinin yer aldığı 'Ferhat İle Şirin Aşıklar Müzesi', nostaljik vakit geçirmek isteyen ziyaretçilerin tercihleri arasında bulunuyor.

- İftar menüleri yöresel yemeklerden oluşuyor

Yeşilırmak kenarında bulunan tarihi Yalıboyu'ndaki butik oteller ve restoranlarda da ziyaretçilere iftar menüleri sunuluyor.

Kentte yaklaşık 600 yıldır devam eden top atışının ardından Amasya'nın geleneksel lezzetleri çörek, keşkek, yaprak sarması, yağlı katmer, bakla dolması, toyga çorbası ve et yemekleri tadılarak iftar yapılıyor.

Yüksek tepelerdeki şehir manzaralı restoranlarda iftar programları hazırlayan işletmeler, Amasya'ya özgü dev bakır semaverlerde demlenen çayı müşterilerin beğenisine sunuyor.

Amasya halkının da en fazla tercih ettiği Sultan 2. Bayezid tarafından 1485'te yaptırılan, içinde külliye ve imaretin de bulunduğu Sultan 2. Bayezid Camisi, teravih namazlarında dolup taşıyor.

Özelikle cuma günleri cami içinde yer bulamayan cemaat, Bayezid tarafından ibadethanenin inşaatı esnasında dikilen 530 yıllık dev çınar ağaçlarının gölgesinde namazını kılıyor.

- 'Sıcakkanlı ve misafirperver Amasya ramazan ayında sizi bekliyor'

Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda yapılan etkin çalışmalarla şehre gelen yerli ve yabancı turist sayısında gözle görülür bir artış sağlandığını söyledi.

Amasya'ya gelen ziyaretçilerin şehrin doğasına ve tarihi yapısına hayran kalarak şehirden ayrıldığını ifade eden Kaya, 'Ramazan ayında da unutulmaz bir gün geçirmek isteyen herkesi Amasya'ya bekliyoruz. Asırlık ramazan gelenekleri, aslına uygun ramazan etkinlikleri ve yöresel yemekleriyle Amasya, ramazanda bir başka güzel. Yeşilırmak Vadisi'nde Harşena Dağı eteklerine kurulan Amasya, 8 bin yılın üzerindeki tarihi boyunca krallık başkentliği yapmış, bilim adamları, sanatkarlar, şairler yetiştirmiş, şehzadelerin eğitim gördüğü bir belde.' değerlendirmesinde bulundu.

Amasya'nın kültür turizmi açısından önemli bir merkez haline geldiğini dile getiren Kaya, 'Geçen yılın ilk 5 ayında şehrimize 150 bin 529 ziyaretçi gelmişti. Bu yılın aynı döneminde ise yüzde 14 artışla 17 bin 835 ziyaretçi geldi. Amasya, tarihi ve kültürel zenginlikleri yanı sıra özellikle Yeşilırmak kıyısına yapılmış Yalıboyu evleri ile dikkat çekiyor. Misket elması, kirazı, şeftalisi ve bamyanın üretildiği, tarih ve doğanın birlikte bulunduğu ilginç bir antik kent görmek istiyorsanız, sıcakkanlı ve misafirperver Amasya ramazan ayında sizi bekliyor.' dedi.
Kaynak: AA