Meksika'da Eğitim Reformu Protestosu

Öğretmenler sendikasının tutuklanan liderlerinin serbest bırakılmasını talep eden öğretmenler, bir alışveriş merkezini, sokakları ve tren raylarını işgal etti.

Meksika'nın batısındaki Michoacan eyaletinde, eğitim reformunu protesto eden öğretmenler, bir alışveriş merkezini, sokakları ve tren raylarını işgal etti.

Öğretmenler sendikasının, üyelerinden kanunsuz para topladığı ve kara para akladığı gerekçesiyle gözaltına alınan iki liderinin serbest bırakılmasını talep eden öğretmenlerin sokakları işgal ettiği belirtildi.

Michoacan eyalet polisi, göstericilerin Plaza Escala alışveriş merkezinin girişini kapattığını doğruladı.

Demir yolu şirketi Kansas City Southern de Mexico da demir yolu geçitlerinden birinin göstericiler tarafından bloke edildiğini teyit etti.

Sendika üyelerinden kanunsuz para topladığı gerekçesiyle pazartesi günü tutuklanarak Hermosillo federal hapishanesine götürülen sendika lideri Ruben Nunez ile sendikadan arkadaşı Francisco Villalobos'un da Oaxaca'da gözaltına alındığı bildirilmişti.

Sendika liderinin suçsuz olduğunu savunan taraftarları, Nunez'in serbest bırakılması için Oaxaca sokaklarında barikatlar kurarak, gösteri düzenlemişti.

Göstericiler, Meksika hükümetinin sendika liderini politik nedenlerden dolayı gözaltına aldığını iddia ediyor.

Öğretmenlerin bağlı olduğu CNTE birliği geçen ay ülkenin 7 eyaletinde ucu açık greve gittiklerini duyurmuştu.

Devlet Başkanı Pena Nieto'nun 2013'de uygulamaya koyduğu tartışmalı eğitim reformu kapsamında öğretmenlerin değerlendirme sınavına girmesi gerekiyor. Buna göre, üç kez değerlendirme sınavını geçemeyen öğretmenlerin işlerine son verilmesi öngörülmüştü.

Eğitim Bakanı Aurelio Nuno Mayer, mart ayında sınava girmeyen 3 bin 360 öğretmenin işten çıkarılacağını açıklamıştı.

Öğretmenler, geçen yıl da eğitim reformunu protesto etmişti. Öğretmene sınav sistemi öngören reforma karşı çıkan eğitimciler Santa Cruz Xoxocotlan Havalimanı'nı işgal etmişti.
Kaynak: AA