Anadolu'da Zaman Yolculuğuna Hazır Mısınız?

Anadolu ve Ankara’nın geçmişten günümüze yaşadığı kültürel serüveninin anlatılacağı ve Atılım Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşecek "Anadolu’da Kültür ve İletişim Sempozyumu", uluslararası akademi camiasını Ankara’da buluşturuyor.

Anadolu'da Zaman Yolculuğuna Hazır Mısınız?
Atılım Üniversitesi, Ankara’da, 20’nci yaşında, kurulduğu toprakları anlama ve anlatma amacıyla "Anadolu’da Kültür ve İletişim Sempozyumu" ile uluslararası akademik bir etkinliğe imza atıyor. Atılım Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Yalçın Zaim ve Rektörü Prof.Dr. Yıldırım Üçtuğ’un davetiyle alanında uzman isimler, Anadolu coğrafyasına ilişkin sunumlarıyla sempozyum katılımcılarına özel bir zaman yolculuğu fırsatı tanıyor.

Atılım Üniversitesi İncek Kampüsü’nde bugün başlayacak olan sempozyum Hukuk Fakültesi Orhan Zaim Konferans Salonu’nda gerçekleştirilecek. Sempozyum kapsamında, 15 Haziran Çarşamba, 16 Haziran Perşembe ve 17 Haziran Cuma günlerinde 09.30-18.30 saatleri arasında panel oturumları ve sunumlar düzenlenecek.

Sempozyumda Anadolu’da kültür ve iletişim konusunu anlatmak üzere Trevor Bryce, Jak Yakar, Jacopo Turchetto, Mehmet Özdoğan, Nicole Laneri, Andreas Külzer, Sachihiro Omura ve Suraiya Faroqhi hazır bulunacak. Ankara ve çevresinde kültür ve iletişimle ilgili Berna Alpagut, Hakan Yiğitbaşıoğlu, Işın Yalçınkaya, Aliye Öztan, Ahmet Ünal, Musa Kadıoğlu, Zeynep Öğün, Coşkun Özgünel, Filiz Yenişehirlioğlu, Özer Ergenç, Mehmet Tuncer, Esin Kahya ve Gökçe Günel sempozyumda konuşmacı olarak yer alacak. İletişimin bugünü ve geleceğiyle ilgili Lee Artz, Graham Murdock, Philip Kohl, Jonathan Hardy ve Chung Peichi konuşma yapacak.

İngilizce ve Türkçe simultane tercüme olanağının sunulacağı sempozyumda, genç akademisyenlerce de bildiri sunumları yapılacak. Mühendislik Fakültesi’ndeki konferans salonlarında, 15-17 Haziran tarihlerinde sempozyumdaki panel oturumlarıyla eş zamanlı olarak bildiri sunumları takip edilebilecek.

"Anadolu’da Kültür ve İletişim Sempozyumu" Organizasyon Komitesi Başkanı ve Atılım Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü Başkanı Prof. Dr. İrfan Erdoğan, Anadolu ve Ankara üzerine bu denli geniş katılımlı ve uluslararası bir toplantının ilk kez düzenlendiğini ifade etti.

Prof. Dr. Erdoğan, 15-17 Haziran tarihleri arasında üç gün sürecek toplantıda üç ayrı temayı 10 yabancı ve 14 yerli profesör unvanına sahip uzman isimlerle değerlendireceklerini vurguladı. Prof. Dr. Erdoğan, ilk gün Anadolu’da kültür ve iletişimin tartışılacağını, ikinci gün Ankara üzerine odaklanılacağını, üçüncü gün ise genel olarak kültür ve iletişim üzerinde durulacağını belirtti.

Kültür ve iletişim başlıklarında Anadolu ve Ankara söz konusu olduğu için katılımcı olarak farklı alanlardan tüm ilgilileri beklediklerini vurgulayan Prof. Dr. Erdoğan, son gün toplantılarında küresel terör ve iletişim boyutunun da konu edileceğini, dolayısıyla güvenlik birimlerinin de sempozyuma ilgi göstereceğini beklediğini sözlerine ekledi.

UYGARLIK BEŞİĞİ ANADOLU’DA BUGÜNE NASIL GELİNDİ?

Atılım Üniversitesi, "Anadolu’da Kültür ve İletişim Sempozyumu" ile bugün Türkiye Cumhuriyeti’nin başkenti Ankara ve coğrafyasında Anadolu’ya ayna tutmayı amaçlıyor.

Sempozyum çerçevesinde; M.Ö. 18. yüzyıldan bu yana, Mezopotamya uygarlıklarının etkisiyle yazıyı keşfeden ve kullanan, Asur Ticaret Kolonileri Çağı ile uzak mesafeli ticareti, bilginin ve kültürün değişimini öğrenen Anadolu insanının kültürel mirasının ne olduğunu gözden geçilmesi planlanıyor. Bunun için tarih öncesi ve tarih dönemlerini çok iyi bilen bilim insanları Atılım Üniversitesi’nde toplanıyor. Bugünü daha iyi anlamak için geçmişin bıraktığı mirası gözden geçirmek, yeni bilgileri değerlendirmek ve Ankara merkez olmak üzere yeni bir uygarlığın değerlerini ortaya çıkartmak hedefleniyor.

Atılım Üniversitesi bu girişimiyle evrensel gelişime de katkıda bulunmayı amaçlıyor, çünkü yapılan çalışma insanlığın kültürel mirasını geliştirmek için kurulan UNESCO’nun temel ilkelerinin bir gereği olarak kabul ediliyor. UNESCO, bugün yeni iletişim teknolojilerinin geliştirilmesine katkı vermeyi daha önemli görse de temel hedefi olan insanlığın kültürel değerlerinin korunması önemini hep koruyor ve Atılım Üniversitesi’nin gerçekleştirdiği toplantının bu yönde çok önemli bir katkı oluşturması bekleniyor.

Sempozyumun amaçlarından biri de geleceği anlamaya katkı sağlamak. Toplantının üçüncü gününde terörün yaygınlaştırdığı korku ortamında iletişimin küresel ve bölgesel durumu ele alınacak ve insanların yaşadıkları dünyadan doğru ve eksiksiz bilgi almasının koşulları gözden geçirilecek.
Kaynak: İHA