'Oruçlu İken Öfkemizi De Kontrol Etmemiz Gerekiyor'

Yozgat Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özgül Karaaslan, Ramazan ayında, açlık, susuzluk ve uykusuzluğun öfkeye sebep olduğunu belirterek, “Bu durumlarda oruçlu olduğumuzu unutmamamız ve aynı zamanda öfke orucu da tutmamız gerekir” dedi.

'Oruçlu İken Öfkemizi De Kontrol Etmemiz Gerekiyor'
Yozgat Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özgül Karaaslan, açlık ve susuzluğun insanlarda öfke kontrolünde bozulmalar, sinirlilik, gerginlik ve aşırı tepkisellik görülmesine sebep olduğunu söyledi.



Ramazan ayında öfke kontrolü için orucu neden tutulduğunu, niye tutulduğunu, orucun amacını çok iyi idrak etmek ve buna göre hareket gerektiğini ifade eden Yrd. Doç.Dr. Karaaslan, “Aç, susuz, uykusuz kalmak ve bunaltıcı havalarında etkisiyle, kişide terleme yoluyla oluşan su kaybı öğle saatlerinde yemek yeme ihtiyacı gece geç yatıp erken uyanma gerginlik ve tahammülsüzlüğü artırabiliyor. Yaklaşık 16-17 saat süren açlık ve susuzlukla ilişkili olarak insanlarda öfke kontrolünde bozulmalar, sinirlilik, gerginlik ve aşırı tepkisellik görülüyor. Bunun nedeni açlık öfkeyi tetikleyen bir durum açlık duygusu ile birlikte insanların öfke kontrolü de bozulur. Öfkeyi kontrol etmek için dikkat edilmesi gereken hususular var. Bir ortamda çok ciddi bir öfke ve sinirlilik yaşıyorsak o ortamı terk etmek gerekiyor. Bunun dışında oruçlu olmanın getirdiği manevi duyguyu ve orucun amacını aklımızda tutmak gerekiyor. Onun dışında derin nefes egzersizleri ile öfkeyi kontrol edebilmek kolaylaşır. Belki bir arkadaşla sohbet etmek ve ortamı terk etmek öfkeyi kontrol etmenin yollarıdır. Orucu neden tuttuğumuzu, niye tuttuğumuzu, orucun amacını çok iyi idrak etmek ve buna göre hareket gerekiyor. Öfke orucu da tutmamız gerekiyor aslında sadece aç ve susuz kalmak değil” diye konuştu.

Kaynak: İHA