Çin'den Tayvan Ve Tibet Uyarısı

Çin'den Tayvan ve Tibet konusunda ABD'ye uyarı.

Çin, Tayvan lideri Tsai Ing-wen'in Panama ziyareti çerçevesinde ABD'de kısa süreli konaklaması ile Tibet'in ruhani lideri Dalay Lama ve ABD Başkanı Barack Obama'nın muhtemel görüşmesine ilişkin uyarıda bulundu.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lu Kang, olağan basın toplantısında, Tayvan lideri Tsai Ing-wen'in Panama ziyareti çerçevesinde ABD'de kısa süreli konaklaması ve ABD'de bulunan Dalay Lama'nın Washington ziyaretinde Obama ile muhtemel görüşmesine ilişkin, ABD'nin 'tek Çin' politikası konusunda verdiği sözün arkasında durmasını ve ABD'den bu politika uyarınca Çin'e karşı herhangi olumsuz ayrılıkçı durumun oluşmamasını talep ettiklerini söyledi.

Pekin yönetimi, 'tek Çin' ilkesinde olağan durumun değişmeyeceğinin altını çizerek 'Gerekirse askeri güç kullanmaktan çekinmeyiz' açıklamasında bulunmuştu.

Dalay Lama'nın, uluslararası mecrada siyasi pozisyonunu, Çin karşıtı ayrılıkçı faaliyetlerde araç olarak kullandığını ifade eden Lu, ülkelerden Dalay Lama'ya bu tarz eylemleri için boş alan bırakmamalarını istediklerini vurguladı.

Lu ayrıca Tibet'e ilişkin ayrılık durumuna Çin halkının kararlılıkla karşı çıktığını belirterek ABD'nin de Tibet'i Çin'in ayrılmaz bir parçası olarak tanıdığını dile getirdi.

Çin yönetimine karşı 1959 yılındaki başarısız ayaklanmanın ardından Tibet'in ruhani lideri Dalay Lama, Tibet'i terk etmek zorunda kalmış, Hindistan'ın kuzeyinde sürgünde Tibet hükümeti kurulmuştu.

Çin yönetimi, Tibet'in 700 yıldır kendi toprakları içinde bulunduğunu, Tibetliler ise bu sürenin çoğunda ülkelerinin bağımsız olduğunu savunuyor. Pekin, Dalay Lama'nın Tibet için daha fazla özerklik talebini, gizli bağımsızlık çabası olduğu gerekçesiyle reddediyor.

Tayvan lideri Tsai, 22 Haziran ile 2 Temmuz arasında Panama ve Paraguay'ı ziyaret edecek.

Kaynak: AA