Zeytinde İyi Tarım Yapan Üreticiler Artıyor

Aydın’ın Didim ilçesinde “İyi Tarım Uygulamaları Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi” kapsamında zeytin üretici sayısının 294’ e ulaştığı belirtildi.

Zeytinde İyi Tarım Yapan Üreticiler Artıyor
İl genelinde incir, zeytin, karpuz ve enginarda "İyi Tarım Uygulamaları Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi” kapsamında çalışmaların sürdüğü belirten Didim Ziraat Odası Başkanı Bahattin Gökdemir, İyi tarım uygulamaları, kimyasal ilaç, kimyasal gübre gibi kimyasal girdilerin kullanımına izin verildiği, toprak analizi ile başlayıp kontrollü gübre, reçeteli ilaç kullanılması olduğunu ifade etti.

Yapılan her uygulama kayıt altına alındığını belirten Gökdemir, İnsan ve hayvan sağlığı korunduğu gibi çevre koruma bilincinin artmasının da hedeflendiğini kaydetti.

Gökdemir, “İl genelin de incir, zeytin, karpuz ve enginar iyi tarım uygulamaları kapsamındadır. İyi tarım uygulamaları yaygınlaştırılması ve kontrolü projesi çerçevesinde üretici sayısı gün geçtikçe artış kaydediyor. Didim de zeytin üreticileri’nde bu sayı 294’e ulaştı” dedi.

ZEYTİN’DE ÇARESİ BULUNMAYAN HASTALIK

Yörede kuruyan zeytin ağaçlarında her geçen yıl artış olduğunu, Verdicllium solgunluk hastalığı bulaşmış zeytin ağaçlarının kuruduğunu belirten Gökdemir, “Aydın il genelinde dikimi gerçekleştirilen her 100 zeytin ağacından 4’ün de Verticillium solgunluğu olarak bilinen ve ağaçlarda kısmi dal kurumasına neden olan hastalık görülüyor. Bu oran sahil bölgeleri olan Didim ve Kuşadası’nda 6’ya kadar çıkıyor. Bölge çiftçisini tedirgin eden bu konuyu yetkililerle de paylaştık ancak Verticillium solgunluğu hastalığına karşı henüz bir çare bulunamadı.” diye konuştu.

.

Ziraat Mühendisi Mehmet Uzun’da, uzun süredir ilçede çalışmalar yaptığını, bölgede mevcut zeytin ağaçlarında sıkça görülen Verticillium solgunluğu hastalığının sebebinin araştırılması ve alınması gereken önlemlerin olduğu, zeytin ağaçlarında solgunluk ve kuruma belirtileri görüldüğünde hastalıklı dallar sağlam kısımdan itibaren budanması ve bahçeden uzaklaştırılması, yere dökülen hastalıklı yapraklar toprakta enfeksiyon kaynağı oluşturacağından dökülmeden önce budama tamamlanması gerektiği ve. hastalığın bulaşma ve taşınma riskini azaltmak amacıyla budama aletleri sık sık alkol, çamaşır suyu ve ateşten geçirilerek dezenfekte edilmesi gerektiğini belirtti.

Kaynak: İHA