Zehirli Mantar Uyarısı

Niğde Devlet Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. İsmail Abasıkeleş, doğada yetişen mantarların yenmesi nedeniyle son günlerde zehirlenme vakalarında artış yaşandığını söyledi.

Abasıkeleş, yaptığı açıklamada, mayıs ayından bugüne kadar 40 kişinin mantar zehirlenmesi nedeniyle hastaneye başvurduğunu kaydetti.

Hastaların ayakta ve yoğun bakım servislerinde tedavi edildiğini belirten Abasıkeleş, 'Vatandaşlar doğada yetişen mantarı, daha lezzetli olması nedeniyle tercih etmektedirler ancak bu her zaman büyük bir risk taşımaktadır. Uygun saklama koşullarda saklanmayan ve bayat kültür mantarları da gıda zehirlenmelerine sebep olabilmektedir. Tarım Bakanlığı onaylı taze kültür mantarlarının tüketilmesi sağlık açısından en uygunudur.' dedi.

- 'Zehirlenme geç fark edilebilir'

Abasıkeleş, mantar zehirlenmelerinde belirti ve bulguların ilk 2-6 saatte ortaya çıktığını işaret ederek, bulantı-kusma, tansiyon düşüklüğü, çarpıntı, nörolojik belirtiler, karın ağrısı görüldüğünü söyledi.

Belirtilerin ortaya çıkmasının bazen beş günü bulduğunu vurgulayan Abasıkeleş, şunlar kaydetti:

'Hastaların mantar zehirlenmesi yaşadığını fark etmesi gecikebilmektedir. Toplama mantarlarda zehir çeşidi ve düzeyi çok farklı olabilmektedir. Her bünyeye etkileri farklı seyredebilmektedir. Aynı sofradan aynı yemeği yiyenlerin yedikleri miktara ve toplanan mantar çeşitlemesine göre etkilenmeleri farklı olabilmektedir. Bu nedenle 'biz daha öncede yiyorduk, bir şey olmuyordu', 'bu mantardan hepimiz yedik, sadece bu kusuyor' ifadelerine çok rastlamaktayız. Bu nedenle, toplama mantarları hiçbir şekilde tüketilmemelidir. Mantar zehirlenmelerinde akut böbrek yetmezliği yada karaciğer yetmezliği veya her ikisi birden gelişebilmektedir. Akut böbrek yetmezliğinde etkilenme diyalizi gerektirecek kadar olabildiği gibi akut karaciğer yetmezliklerinde karaciğer nakli gerektirecek kadar hayati tehlike arz eden durumlar ortaya çıkabilmektedir.'

Kaynak: AA