Ağrı Dağı Eteklerinde Bin Yıllık Kültür

Ağrı Dağı eteklerindeki bin yıllık ata geleneği kilimcilik, köylü kadınların geçim kaynağı oldu.

Ağrı Dağı Eteklerinde Bin Yıllık Kültür
Iğdır Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü bünyesinde açılan ve İş-Kur tarafından istihdam edilen kurslara katılan köylü kadınlar, aldıkları eğitimle hem meslek sahibi oluyor hem de bin yıllık ata geleneğini yaşatarak aile ekonomisine katkı sunuyor. Kursta Selçuklu motifli Anadolu kilimi ile Kafkaslardan taşınan Karabağ kilimi, köylü kadınların ellerinde yeniden hayat buluyor.

Kilim geleneğinin yaşatılması amacıyla İş-Kur’un desteklediği proje ile meslek sahibi olan kadınlar, kurs bitiminde kendi kuracakları tezgahlarda üretecekleri kilimleri satarak aile bütçelerine katkı sağlayacak.

"AMACIMIZ ATA KÜLTÜRÜNÜ NESİLDEN NESİLE AKTARMAKTIR"

Kültürel değerlerin yaşatılması ve nesilden nesile aktarılması adına böyle bir proje geliştirdiklerini belirten Iğdır Milli Eğitim Müdürü Hakan Cırıt, Karabağ ile Anadolu kilimlerini yaşatmak ve bölge kadınlarını kalkındırmak amacıyla çalışmalarını sürdürdüklerini kaydetti.

Cırıt, "İş-Kur desteğiyle açılan ve devam eden 4 kilim dokuma kursundan 80 köylü kadın istihdam edilmektedir. Bizim kurslarımızda Selçuklu, Osmanlı, Anadolu motifi ve Karabağ kilimlerimiz dokunmaktadır. Bu vesileyle ata kültürünü yaşatmak amacındayız" dedi.

"EVİN STRESLİ ORTAMINDAN KURTULUYORUZ"

Kilim usta öğreticisi Emine Karadeniz ise, kursiyerlerine tarihten bugüne gelmiş motiflerden oluşan kilimlerin yapılışını öğrettiğini belirtti.

Karadeniz, "Kursiyerlerimiz hem günlük 20 TL ücret alıyor hem de meslek öğreniyorlar. Kurslarımızda şu anda Anadolu, Osmanlı ve Karabağ motiflerini işliyoruz" şeklinde konuştu.

Kursiyerlerden Ela Yolcu da, kurs sayesinde evin stresli ortamından kurtulduklarını ve meslek sahibi olduklarını belirtti.

Kendileri için güzel bir uğraş olduğunu ifade eden Yolcu, "Öğrencilerimiz var. Burada elde ettiğimiz gelirle onların ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Hem meslek sahibi oluyoruz hem de bütçemize bir katkı sağlıyoruz" diye konuştu.

Kaynak: İHA