Kızılay'ın 148. Yaşı Milas'ta Kutlandı

“Güçlü Türkiye, Güçlü Kızılay” ilkesi ile yoluna devam eden Türk Kızılayı’nın 148. yaşını kutlamanın haklı gururunu yaşadığını söyleyen Türk Kızılayı Milas Şube Başkanı Mustafa Gezginci, Kızılay’a destek veren herkese teşekkür etti.

Kızılay'ın 148. Yaşı Milas'ta Kutlandı
Dünyanın sayılı, bölgesinin ise en güçlü yardım kuruluşu haline gelen Türk Kızılayı 148. yaşında. 11 Haziran 1868’de bir grup idealist doktorun “Osmanlı Yaralı ve Hasta Askerlere Yardım Cemiyeti” adı altında kurduğu cemiyetin, Cumhuriyet’in ilanından sonra 1923 yılında “Türkiye Hilali Ahmer Cemiyeti” adını aldığını ifade eden Türk Kızılayı Milas Şube Başkanı Mustafa Gezginci, 1935 yılında Atatürk tarafından ise kuruluşa “Kızılay” adı verildiğini söyledi.

Kızılay’ın genç Türkiye Cumhuriyeti’nin Osmanlı’dan miras olarak aldığı pek az kurum arasında yer aldığını belirten Gezginci, “1957 yılında kan merkezlerini kurmaya başlayan Türk Kızılayı, 2005 yılında Güvenli Kan Temini programını hayata geçirdiği. O günden bu güne kan bağışını katlayarak artıran Kızılay, 2015 yılı sonu itibariyle 1 milyon 937 bin 940 ünite kan bağışına ulaştı. Ülke geneline yayılmış 17 Bölge Kan Merkezi bünyesinde toplam 82 hizmet birimde üç bini aşkın personel ile hizmetlerini sürdüren Kızılay, Türkiye’nin yıllık kan ihtiyacı olan 2 milyon 500 bin ünitenin tamamını gönüllü ve güvenli kan bağışçılarından sağlamayı hedefliyor.

Kemik iliği bekleyen hastalara şifa olmak için Türkök Projesi’ni hayata geçiren Türk Kızılayı, 2016 Haziran ayı itibariyle 150 bin donöre ulaştı. Kızılay 3 yıl içinde ise 250 bin donöre ulaşmayı hedefliyor.” dedi.

Toplumsal dayanışmayı sağlamak, sosyal refahın gelişmesine katkıda bulunmak, yoksul ve muhtaç insanlara barınma, beslenme ve sağlık yardımı ulaştırmak gibi önemli görevler üstlenen ve birçok konuda da öncü olan Türk Kızılayı’nın sağlık, sosyal yardım, gençlik ve eğitim alanlarında da hizmetler sunduğuna dikkat çeken Gezginci, Türk Kızılayı’na destek veren herkese teşekkür etti.

Türk Kızılayı’nı daha güçlü bir insani yardım kuruluşu yapmak için çalıştıklarını belirten Türk Kızılayı Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık ise 2020 Stratejik Vizyonu “Güçlü Türkiye, Güçlü Kızılay” olarak özetledi.

“11 Haziran 1868’de Osmanlı Yaralı ve Hasta Askerlere Yardım Cemiyeti adıyla kurulan Kızılay’ın 148. Kuruluş yılında hem Türkiye’nin hem de dünyanın en önemli yardım kuruluşları arasında olmanın gururunu yaşıyor. Yeni Vizyon projelerimizle 2020 yılına hazırlanıyoruz.” diyen Kınık, daha güçlü bir insani yardım kuruluşu için stratejik hedeflerini belirlediklerini söyleyerek şunları kaydetti: “Gerek ülkemizde gerekse dünyanın değişik yerlerinde daha fazla insanın acısını dindirebilmek, daha fazla kişiye insani yardım götürebilmek için yeni hedeflerimizi ortaya koyduk. Yeni dönem için, her evde bir Kızılay gönüllüsü ilkesi ile yola çıkacağız. Hedefimiz ilk etapta 2 milyon gönüllüye ulaşmak. Türkiye’nin kan ihtiyacının yüzde 85’ini tamamen gönüllü kan bağışçılarından karşılıyoruz. 2020 yılına kadar bu oranı yüzde 100’e çıkartacağız. Afete müdahale konseptinden afete hazırlık konseptine geçerek, afet acılarının daha ortaya çıkmadan dindirilmesine yönelik eğitim çalışmalarımıza ağırlık vereceğiz. Toplumu afetlere hazır bir hale getirmek istiyoruz. Bunun için Kızılay Akademi’nin kapasitesini geliştireceğiz. Ar-ge faaliyetlerine özel bir önem vereceğiz. Özellikle afet sonrası beslenme hizmetlerini yeniden biçimlendireceğiz. Bölgemizde artan göçlere ilişkin yeni bir konsept çalışması yapacağız. Mültecilerin yaralarının sarılması ve rehabilitasyonu üzerine odaklanacağız. Dünya insani yardım alanında varlığımızı güçlendireceğiz. Bunun için özellikle Afrika ülkelerine yönelik çalışmalarımıza hız vereceğiz. İlk uluslararası Sağlık Meslek Yüksek Okulumuzu Eylül ayında Somali’de açacağız. Onu Uganda’da yapacağımız açılış izleyecek. Afrika ülkelerine yönelik olarak ilaçlı cibinlik üretimine en kısa zamanda başlayacağız. Yaşlı ve hasta destek evlerimizi en kısa zamanda hizmete sokacağız. Tüm bu çalışmalarla birlikte de 2017’de yapılacak olan Uluslararası Kızılay-Kızılhaç Dernekleri Federasyonu Genel Kurulunda başkanlığa aday olacağız”
Kaynak: İHA