İspanyol Yazar Janes, Kraliyet Akademisi Üyesi Oldu

Türk edebiyatına hayranlığıyla bilinen İspanyol yazar Janes, ülkede İspanyolcanın kurallarını belirleyen en önemli kurum İspanyol Dili Kraliyet Akademisi üyeliğine seçildi.

Türk edebiyatının İspanya ve İspanyolca konuşulan ülkelerde tanıtılmasına önemli katkı veren İspanyol şair, roman yazarı ve çevirmen Clara Janes, İspanyol Dili Kraliyet Akademisi (Real Academia Espanola) üyesi oldu.

1713 yılında kurulan ve İspanyolca dilinin kurallarını belirleyen kurumun İspanyol edebiyatının seçkin isimlerinden oluşan üyeleri arasına Janes de alındı.

İspanyolcadaki 29 harfin her birine atfen belirlenen akademi üyeliğinde Janes'e, 2013 yılında vefat eden Eduardo Garcia de Enterria'dan boşalan 'U' harfinin verildiği açıklandı.

1940 Barcelona doğumlu Janes, İlhan Berk, Ahmet Haşim, Yunus Emre, Mevlana, Fazıl Hüsnü Dağlarca gibi Türk şairlerin eserlerini İspanyolca diline çevirerek Türk edebiyatının İspanya ve İspanyolca konuşan ülkelerde tanınmasında önemli bir rol oynadı. Şiirleri ve romanları 20'ye yakın dile çevirilen Janes, 1992 yılında Türk Tanıtma Vakfı (TÜTAV) tarafından da ödüllendirilmişti.
Kaynak: AA