'Osmanlı Sultan Kayığı'na Yurt Dışından Talep

Kocaeli'nin Başiskele ilçesindeki atölyede üretilen 'sultan kayıkları', yurt içinde turizm bölgelerinin yanı sıra yurt dışından da ilgi görüyor 'Osmanlı sultan kayığı' geleneğini yaşatmaya çalışan Şahin: 'Türkiye pazarına sattığımız Osmanlı sultan kayıkları Dubai yolcusu olacak. Dubai'den bir turizm şirketi bununla ilgili bir talepte bulundu'

ŞENGÜL OYMAK / TAHİR TURAN EROĞLU - İç mimar Harun Şahin'in, Kocaeli'nin Başiskele ilçesinde kurduğu atölyede ürettiği Osmanlı padişahlarının İstanbul'da deniz ulaşımını sağlayan 'sultan kayıkları', yurt dışından da ilgi çekti.

Kocaeli Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi İç Mimarlık Bölümü mezunu Şahin'in 2 yıl önce kurduğu atölyede ürettiği kayıklar özellikle turizm bölgelerinden yoğun talep alıyor.

Geleneksel ihtişamını koruyan sultan kayıklarının elektrikli ve dizel motor seçenekleriyle üretildiği atölyede, Dubai'den alınan siparişin heyecanı yaşanıyor.

İş adamı Harun Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Venedik seyahatinde, vebadan ölen Cenevizlilerin adaya bırakılması için kullanılan Venedik gondollarının dünya turizme nasıl kazandırıldığını gözlemlediğini, bu seyahatten sonra Osmanlı sultan kayıklarının canlanması, ekonomiye kazandırılması, kullanımının yaygınlaştırılması için çalışma yapmaya karar verdiğini söyledi.

Yıllarca öğrenci yurdu ve otel işlettiğini anlatan Şahin, bu süreçteki birikimleri sayesinde Osmanlı saltanat kayıkları üretimine yönelik şirket kurduğunu ifade etti.

Şahin, atölyesinde şu ana kadar 20'ye yakın sultan kayığı üretildiğini, bunlardan 2'sinin İstanbul'da boğazda çalıştığını anlattı.

Sattıkları kayıkların, Antalya'da çeşitli otellerde, Eskişehir'de Porsuk Çayı'nda, Kahramanmaraş Elbistan'da ve Şanlıurfa Halfeti'de hizmet verdiğini aktaran Şahin, sultan kayıklarının özellikle turizm bölgelerinden çok ilgi gördüğünü söyledi.

- 'Yapımı 4-6 ay sürüyor'

Şahin, kayıkların yapımının büyüklüklerine göre 4-6 ay sürdüğünü belirterek, şöyle devam etti:

'Sultan kayıkları Osmanlı'ya has özellikler taşıyor. O dönem binlerce kayık boğazda ulaşım alanında kullanılıyordu. İhtişamlı olan sultan kayıkları, hızlı yol alabiliyor. Bunların elektrikli motor, dizel motor çeşitlerini yapıyoruz. Sembolik olarak ön tarafa kürekçi bırakabiliyoruz. Bu kayıklar için genel anlamda dünyada da ciddi etkilenme olmuş. Osmanlı'nın o yükselme döneminde İstanbul'a gelen, bu kayıkçıları gören birçok ülke, kayıklarının benzerlerini kendi ülkelerinde üretmişler. Şu anda da dünyada sultan kayıklarının bulunduğu tahmini 4 müze var. Bu müzelerinin için de en fazla envantere sahip olan Beşiktaş'taki Deniz Müzesidir. Burada çok sayıda kayık bulunuyor.'

- 'Sultan kayıkları, Dubai yolcusu olacak'

Aldıkları siparişlerle 2 yıl süreyle kapasitelerinin dolduğunu anlatan Şahin, 'Çok ciddi bir ilgi var sultan kayıklarına karşı. Tasarım yönümüzü devreye sokarak daha da artı şeyler kattık, güncelledik, revize ettik ama orijinaline sadık kalacak şekilde yaptık. Adana, İçel, Bodrum, Fethiye gibi birçok yerden talep var. Aldığımız siparişlerle 2 yıl doluyuz. ' dedi.

Dubai'den de sipariş aldıklarını söyleyen Şahin, şunları kaydetti:

'Türkiye pazarına sattığımız Osmanlı sultan kayıkları Dubai yolcusu olacak. Dubai'den bir turizm şirketi bununla ilgili bir talepte bulundu. Sözleşme imzalayacağız. Dubai için de üretime başlamayı planlıyoruz. Osmanlı sultan kayıklarını önce Türkiye'de, sonra tüm dünyada yaygınlaştırmak için gücümüz yettiğince, enerjimiz yettiğince bu iş için mücadele edeceğiz. Geçmişimize, ecdadımıza yapabileceğim en büyük teşekkürün bu olduğunu düşünüyorum.'
Kaynak: AA