Devlet Desteğinden Yararlanıp 2 Binden Fazla Kişiye İstihdam Sağladılar

Manisa’da 2006 yılından buyana Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında 166 yatırımın hayata geçtiği ve 2 bin 179 kişiye istihdam sağlandığı öğrenildi. Ekim ayı itibariyle 40 işletmenin daha hayata geçeceği Manisa’da hibe desteği ile kurulan işletmelerde geçici olarak 3-7 ay arasında istihdam sağlananların ise 16 bin kişi civarında olduğu bildirildi.

Devlet Desteğinden Yararlanıp 2 Binden Fazla Kişiye İstihdam Sağladılar
Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi çerçevesinde tamamlanmış olan tesisleri gezerek, teknik incelemelerde bulundu. İşletme yetkililerinden bilgiler alan Hasan Çebi, İl Müdürlüğü personelince gerçekleştirilen denetim çalışmalarını da yerinde inceledi.

Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü personellerince gerçekleştirilen kontrol ve denetim çalışmalarında, Hasan Çebi’ye, Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Halil Karadeniz, konu uzmanları Şahin Abacı, Mustafa Akdemir ile işletme yetkilileri eşlik etti.

PROGRAM KAPSAMINDA 166 YATIRIM TAMAMLANDI

Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında Tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesi çerçevesinde 9 ve 10. Etap yatırımların kuruluş, 2010 yılı itibarı ile hibe kapsamında destekle kurulan tesislerin, faaliyet kontrollerini yapmakta olduklarını belirten İl Müdürü Çebi, “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından verilen Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Kapsamında Manisa ilinde Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi programında, 9.Etaptan 28 ve 10.Etaptan 12 olmak üzere toplam 40 tarıma dayalı sanayi yatırımı çalışmaları devam etmektedir. Çalışmaların Ekim ayı itibarı ile bitirilmesi planlanmıştır. Manisa İlimizde, 2006 yılından beri uygulanmakta olan Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında 8 etap halinde 166 yatırım projesi tamamlanmış ve faaliyetlerine devam etmektedir. İlgili kanun gereği hibe kapsamında yapılan yatırımların beş yıl süre ile yılda iki kez kontrolleri gereği 85 işletmenin üretim ve faaliyetlerinin yılda iki defa yapılması gereken kontrolleri devam etmektedir.” dedi.

EKİM AYINDA 40 YATIRIM DAHA TAMAMLANMIŞ OLACAK

Sekizinci etaba kadar yapılan toplam yatırım miktarının 67 milyon 87 bin TL, hibe ödemesinin ise 34 milyon 354 bin TL olduğunu dile getiren Çebi, “Yapılan yatırımlar kapsamında, 2 bin 179 kişilik daimi istihdam sağlanmıştır. İşletmelerde geçici statüde 3-7 aylık süre ile istihdam edilenlerin sayısı ise yaklaşık 16 bin kişi civarındadır. Bakanlığımız çalışmaları kapsamında uyguladığımız projelerle Manisa İlimizde üretilen meyve, sebze, hububat ürünlerinin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması yatırımlarına destek verilerek, toplam 1 milyon 2 bin 300 ton işleme ve değerlendirme kapasitesi oluşturulması sağlanmıştır. 2015 yılında başlanan 9. Etap Kırsal Kalkınma Tebliği kapsamında 28 proje ve 10. Etaptan yürütülmekte olan 12 proje olmak üzere toplam 40 yatırım, 2016 yılı Ekim ayı itibarı ile tamamlanmış olacaktır. Bu tesislerin toplam yatırım miktarı 35 milyon 709 bin 164,83 TL ve Bakanlığımızca verilecek hibe desteği miktarı 17 milyon 142 bin 547,92 TL’dir. Bu tesislerle yaratılacak daimi istihdam kapasitesi 246 kişidir” diye konuştu.

Yapılan yatırımlar ile üreticilerin ürünlerine yeni pazarlar yaratılarak talep artırılmakta, bu yolla ürün satış fiyatlarının düşmesinin engellenmekte olduğuna vurgu yapan Hasan Çebi şunları söyledi:

“Yatırımlar sayesinde önemli miktarda katma değer üretilmekte ve işlenmiş ürün olarak önemli miktarda ihracat gerçekleşmektedir. Bakanlığımız tarafından yürütülmekte olan 11. Etap Kırsal Kalkınma Yatırımları Destekleme Programı çalışmalarının yakında sonuçlanması beklenmektedir. Yatırımcılarımızdan Manisa için daha fazla yatırım yapmalarını ve özellikle tarım sanayi tesislerinde verimliliğin ve rekabet gücünün artması için alternatif enerji olarak güneş enerjisinden elektrik üretimini önemseyen yatırımlar gerçekleştirmelerini bekliyoruz.”
Kaynak: İHA