TESK Genel Başkanı Palandöken Açıklaması

'Kaçak sigara yüzünden, devletimiz yıllık yaklaşık 5 milyar liralık vergi kaybı yaşıyor'.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, kaçak sigara yüzünden yıllık yaklaşık 5 milyar lira vergi kaybı yaşandığını belirtti.

Palandöken yazılı açıklamasında, TESK'in kaçak sigarayla mücadeleyi ana sorumlulukları ve öncelikli hedefleri arasına aldığını bildirdi.

Terör örgütlerinin başlıca finansman kaynağı olan kaçak sigara ticaretinin boyutuna dikkati çeken Palandöken, şunları kaydetti:

'Araştırma sonuçlarına göre, 2010 yılı başında yüzde 5'ler seviyesinde olan vergisi ödenmemiş sigara pazarı, 2010 yılı sonunda yüzde 20'ye tırmandı. 2015 yılında ise iniş eğilimine giren kaçak sigara oranı maalesef halen yüzde 13 seviyesinde. Son yıllarda yüzde 13 seviyesinden bir türlü aşağıya düşmeyen kaçak sigara yüzünden, devletimiz yıllık yaklaşık 5 milyar liralık vergi kaybı yaşıyor. Bu rakam yaklaşık 320 bin kişinin yıllık asgari ücretine ya da 20 uluslararası havalimanı yatırımına eşdeğer.

Son 15 günde güvenlik güçlerimiz, 10 operasyonda değeri 45 milyon lirayı geçen 12 milyon paket kaçak sigara yakaladı. Bu da gösteriyor ki, Türkiye hala sigara kaçakçılarının hedefinde. Güneydoğu'dan Batı illerine yoğun bir sevkıyat var. Bu problemi bitiremediğimiz her gün, terör örgütlerinin menfaatine işliyor. Sigara kaçakçılığıyla mücadele aralıksız devam ettiği zaman kalıcı başarı gelecektir. Kaçak ihbarı için 136'yı çekinmeden arayın.'

Kaynak: AA