Şanlıurfa'nın Lezzetleri Ramazan Sofralarını Süslüyor

Birbirinden lezzetli yemekleri ve zengin mutfağıyla bilinen Şanlıurfa'da, ramazanla yöreye özgü geleneksel lezzetler de iftar sofralarındaki yerini alıyor Yılın 12 ayı boyunca tüketilen ve kentin en önemli lezzetleri arasında yer alan ciğer kebabı ramazan ayında iftar ve sahurda en çok tercih edilen yemekler arasında bulunuyor. Lahmacun, içli köfte ve diğer kebaplar da iftar sofralarını süslüyor

MÜSLÜM ETGÜ - Zengin mutfağı ve birbirinden leziz yemekleriyle bilinen Şanlıurfa'da, ramazan dolayısıyla yöreye özgü geleneksel lezzetler iftar sofralarını süslüyor.

Et ağırlıklı yemeklerin ramazan sofralarında rağbet gördüğü kentte, geçmişi Hazreti İbrahim'e kadar dayandığı rivayet edilen çiğ köfte, ramazan ayının en çok tadılan lezzetlerinin başında geliyor.

Köftelik bulgur, kara et, kuru isot (pul biber), baharatlar, sarımsak, yeşil soğan ve maydanozun yoğrulmasıyla hazırlanan çiğ köfte, marul, salatalık, turp, limon ve turşuyla servis ediliyor.

Et, kuyruk, pancar, nohut, bulgur kullanılarak yapılan ve üzerine isteğe bağlı olarak sarımsak konulan 'borani' ise ramazan ayında özel misafirlere ikram edilen ve yapımı zahmetli seçkin yemeklerin başında geliyor.

Yılın 12 ayı boyunca tüketilen ve kentin en önemli lezzetleri arasında yer alan ciğer kebabı ise ramazan ayında iftar ve sahurda en çok tercih edilen yemekler arasında bulunuyor.

Bir tür salata olarak da adlandırılan ve sebzelerin küçük doğranmasıyla hazırlanan ekşili 'bostana', nohut, buğday ve yoğurdun karışımıyla yapılan 'lebeni' de yemeklerin yanında meze olarak sofralarda yer buluyor.

Kentte lahmacun, içli köfte ve diğer kebaplar da iftar sofralarında tercih ediliyor.

- 'Şanlıurfalının gazozu: meyan şerbeti'

Yaz aylarında serinlemek amacıyla tüketilen ve 'Şanlıurfa'nın gazozu' olarak nitelendirilen meyan şerbeti de ramazan ayında iftar sofralarının baş içeceği olarak sofralardaki yerini alıyor.

Birçok hastalığa iyi geldiği belirtilen şerbet, 40 dereceye yaklaşan sıcaklarda bölge insanının en çok tercih ettiği içecekler arasında dikkati çekiyor.

Ramazan ayının son yıllarda sıcak aylara denk gelmesiyle birlikte tüketimi daha da artan, litresi ortalama bir liradan satılan meyan şerbeti, küçük büyük demeden herkesin tercih ettiği içecekler arasında ilk sırada yer alıyor.

Şanlıurfa'da yemeklerin ardından ceviz ve hamurdan yapılan 'şıllık tatlısı' da en fazla tüketilen yöresel tatlılar arasında bulunuyor. Artan sıcaklıklar nedeniyle kadayıf ve peynirli helvayı tercih etmeyen Şanlıurfalılar, sıcak ramazan akşamlarında genellikle hafif olduğu için şıllık tatlısı tüketiyor.

Kaynak: AA