Manisa'nın Ramazana Özel Tatlıları

Manisa'nın Demirci ilçesinde ramazana özel imal edilen susamlı helva ile Turgutlu ilçesinde yapılan ramazan sucuğu, iftar ve sahurda sofralarının vazgeçilmezleri arasında.

Demirci ilçesinde baba mesleğini sürdüren İhsan Akgün (76), ramazana özel imal ettiği susamlı helvaların yaklaşık bir yıl tazeliğini kaybetmeden saklanabildiğini söyledi.

AA muhabirine helvacılık mesleğini severek yaptığını anlatan Akgün, Hacı Hasan mahallesindeki babadan kalma dükkanda helva üretimini sürdürdüğünü, Demirci'de yıllardır, helva ve şekerleme yaparak ailesinin geçimini sağladığını belirtti.

Ürettiği helvaya özellikle ramazanda rağbet olduğunu belirten Akgün, 'Babamızdan gördüğümüz gibi sabah namazıyla dükkanımızı açarız. Helvamız beğenilir çok şükür, 3 çocuğumu kazancımla büyüttüm. Ramazanda ikindi vakti susamlı helvamın satışı artar.' dedi.

Şehir dışında da müşterileri olduğunu, kargoyla Türkiye'nin dört bir yanına susamlı helva gönderebildiğini anlatan Akgün, şunları söyledi:

'Susamlı helva rutubetsiz ve hava almayan bir yerde yaklaşık 1 yıl saklanabilir. Özel kavurduğumuz susamdan imal ettiğimiz için özelliğini uzun süre yitirmez, tazeliğini korur.'

- 'Ramazan sucuğu' lezzeti

Turgutlu ilçesinde ise sadece ramazan ayında üretilen, ceviz, şeker ve nişasta karışımından yapılan 'ramazan sucuğu' iftar ve sahur sofralarında yerini alıyor.

İmalatçı İsmail Belge, Turgutlu'da vazgeçilmez bir gelenek olduğunu belirttiği ramazan sucuğunu nasıl ürettiğini şöyle anlattı:

'Dövme bakır kazanlarda şeker ve nişastayı kıvama gelinceye kadar karıştırıp yoğun bir şerbet elde ediyoruz. Daha sonra pamuk iplere tespih taneleri gibi dizilmiş iç cevizi şerbete daldırıp çıkarıyoruz. Daha sonra kurumaya bırakıyoruz. Yapımı basit gibidir, ancak ölçüsünü ve kıvamını iyi tutturmak gerek.'

Günde yaklaşık 100 kilo ramazan sucuğu imal ettiklerini söyleyen Belge, 'Özel istekler dışında ramazana özel yılda 1 ay üretim yapıyoruz. Kilogramı 24 liradan satıyoruz. Turgutlu dışından da ramazan sucuğuna yoğun talep var.' dedi.
Kaynak: AA