Makina Mühendisleri Odasından 'Klima' Uyarısı

Makina Mühendisleri Odası Ankara Şube Başkanı Özerciyes: 'Klimalara yılda en az 2 kez periyodik bakım yapılmalı. Bakımı yapılmayan klimalar baş ağrısı, sinüzit, kronik yorgunluk, burun kanaması, yüz felci, astım ve alerji gibi ciddi hastalıklara yol açabilir'

Makina Mühendisleri Odası Ankara Şube Yönetim Kurulu Başkanı Varlık Özerci̇yes, klimaların yılda en az 2 kez periyodik bakımdan geçirilmesi gerektiğini belirterek, bakımı yapılmayan klimaların baş ağrısı, sinüzit, kronik yorgunluk, burun kanaması, yüz felci, astım, alerji ve lejyoner gibi ciddi hastalıklara yol açabileceğini bildirdi.

Özerci̇yes, klima satın alırken ve kullanırken nelere dikkat edilmesi gerektiğine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Isıtma veya soğutma amacıyla yanlış sıcaklık değerlerinde çalıştırılan, iç ünite bakımları, temizlikleri düzenli yapılmayan, ortam içinde uygun olmayan hava akımları yaratan klimaların sağlık açısından ciddi riskler yarattığını ifade eden Özerci̇yes, klimaların kullanılacak mekanın kapasitesine göre seçilmesinin de önemli olduğunu belirtti.

Özerci̇yes, klima seçerken mekanın özellikleri, hacmi, ışık alma ve yalıtım durumunun göz önüne alınması, kurulum aşamasında da yoğun kullanım zamanları dikkate alınarak, en az enerji kaybına neden olacak bölgelerin tespit edilmesi gerektiğini vurguladı.

Yaz aylarında, soğutma amacıyla kullanılan klimaların montajında kuzey cephesi ve güneş ışığını en az alan noktanın tercih edilmesi gerektiğini bildiren Özerci̇yes, şunları kaydetti:

'Klima satın alırken, cihazın verimi, enerji tüketim sınıfı ve montajı yapılacak mahallin toplam yüküne uygun olarak seçilmesine dikkat edilmelidir. Hem verimlilik hem de enerji tasarrufu için A+ enerji sınıfındaki cihazlar seçilmelidir. Cihazların, enerjinin soğutmaya dönüştürülme performansını ifade eden COP değeri 3.6, enerji tasarruf oranı anlamına gelen SEER değeri 3.2 olmalıdır.

Klimaların yaz-kış mevsimlerine girerken, yılda en az 2 kez periyodik bakımlarının yapılması gerekir. Bakımı yapılmayan klimalar baş ağrısı, sinüzit, kronik yorgunluk, burun kanaması, yüz felci, astım, alerji ve lejyoner gibi ciddi hastalıklara yol açabilir.'

Varlık Özerciyes, klimaların yaz aylarında sıcaklık ayarının 23-24 derecenin altına düşürülmemesi ve nem düzeyinin yüzde 50 olarak ayarlanması gerektiğini, araç klimalarının yönünün de ön cama doğru ayarlanmasının daha sağlıklı olacağını ifade etti.
Kaynak: AA