Gelinlikte Her Kültüre Ayrı Tasarım

Avrupa'dan Orta Doğu'ya uzanan geniş bir coğrafya için üretim yapan İzmirli gelinlikçiler, ülkelerin kültürlerine göre farklı tasarımlara imza atıyor Batıdan doğuya gittikçe dantel ve taş kullanımının arttığı tasarımlar, düğünün hangi mekanda yapılacağına göre de değişiyor Modacı Ertan Kayıtken: 'Gelinlik konusunda artık dünya çapında söz sahibiyiz'.

GÜLCAN KAPLAN - Kuzey Avrupa'dan Orta Doğu'ya uzanan geniş bir coğrafya için gelinlik üretimi yapan İzmirli modacılar, her kültür için farklı tasarımda gelinliklere imza atıyor. Batıdan doğuya gittikçe dantel ve taş kullanımının yoğunlaştığı tasarımlar, düğünün yapılacağı mekana göre de değişiyor.

Türkiye'nin 'gelinlik başkenti' İzmir'de 400 üretici, AB ve Orta Doğu ülkeleri başta olmak üzere 65 ülkeden gelen siparişlere yanıt vermek için çalışıyor. Son yıllarda ihracatını hızla artıran gelinlik üreticileri, tasarımları için farklı ülke kültürleri hakkında araştırma yapıyor.

Modacı Ertan Kayıtken, İzmirli tasarımcıların artık dünya çapında söz sahibi hale geldiğini, IF Wedding Uluslararası Gelinlik Damatlık ve Abiye Fuarı'nın artık trend belirleyen bir konuma ulaştığını ve çok sayıda genç tasarımcıyı sahneye çıkardığını söyledi.

Düğün organizasyonlarına her ülkenin farklı baktığını, Türkiye ve doğu toplumlarında daha törensel yaklaşıldığını anlatan Kayıtken, bunun gelinlik tasarımlarını da doğrudan etkilediğini anlattı.

Gelinlikte tasarımların ülkeden ülkeye değiştiğini, tasarımcıların gelinliğin gönderileceği yere göre farklı modeller üzerinde çalıştığını dile getiren Kayıtken, bu tercihleri şöyle aktardı:

'Avrupa bizim daha sademiz. Biz daha orta kıvamız ancak Orta Doğu ülkelerinden biraz daha sadeyiz. Arap toplumlarında gelinliklerde danteli kullanmak da yetmiyor, o dantelin üzerine pırıl pırıl taşlarla, çiçeklerle süslemeler yapılıyor. Doğu toplumlarının özellikle de Beyrutlu modacıları dünya modasını bu şatafatla etkiliyor. Fransız modacılar dahi onlardan etkileniyor. Ruslar da fanteziyi sever ruhtalar. Sanki komünist dönemin sade ve minimalist yapısının acısını çıkarırcasına şatafata meraklılar. Doğu zevki gibi olmasa da bizden daha fantezi çizgiler istiyorlar. Bize en yakın gelinlik kültürü ise Yunanistan'da. Kutlama ve eğlence kültürünün yanı sıra giyimde de çok paralel gidiyoruz.'

- Kırda farklı otelde farklı tasarım

Kayıtken, gelinlik tercihinde ülke kültürlerinin yanında düğün töreninin gerçekleştirileceği mekanın da etkili olduğuna işaret etti.

Kır düğünlerinde içinde tarlatan ve tül bulunmayan, kabarık olmayan gelinliklerin tercih edildiğini, gelinlerin artık kendi töreninde eğlenmek istediğini, rahat, konforlu gelinlik istediğini dile getiren Kayıtken, düğünün bir otelde, havuz başında yapılması halinde de daha kabarık, dantelli, taşla süslenmiş gelinlik tasarımlarının talep edildiğini söyledi.

Gençlerin artık daha kısa ve sade duvak tercih ettiğini dile getiren Kayıtken, gelinliklerde artık straplezin çok tercih edilmediğini, tek omuza giden asimetrik, yayılan yakalar kullanıldığını ifade etti.

- Gelinliği göstermek istiyorlar

Ertan Kayıtken, gelinlerin düğün törenlerinde kendisini daha fazla göstermek istediğini, nikaha girişin 'ihtişamlı' hale gelmesi için 8-10 metreyi bulan duvakların kullanıldığını, özel bir müzik ve kortejle anın sihrinin yoğunlaştırılmaya çalışıldığını belirtti.

Son dönemde nikah törenlerinin ayakta yapılmasının da trend haline geldiğine işaret eden Kayıtken, 'Bunu ben de destekliyorum. Çünkü gelinliğe o kadar emek sarf ediyoruz, ayakta çok daha iyi resim, görüntü veriyor.' dedi.

- 'Kiralama dönemi bitiyor'

Sektörde 20 yıldır faaliyet gösteren ve üretiminin yarıdan fazlasını ihraç eden bir gelinlik firmasının ortaklarından Hasan Yılmazel de gelinlikte kiralama döneminin geride kaldığına dikkati çekerek, 'Hayatında bir kere giyeceği için kızlarımız artık gelinliğinin kendine özel olmasını istiyor.' diye konuştu.
Kaynak: AA