El Dokumacılığı 'Çağa Uyarlanarak' Yaşatılıyor

Kastamonu'da köklü bir geçmişi bulunan el dokumacılığının yok olmasının önlenmesi amacıyla halk eğitim merkezlerinde gündelik hayatta kullanılabilecek ürünler üretiliyor Dokuma öğreticisi Güngör: 'Oturma gruplarından salon takımlarına dek pek çok eşyada el dokumacılığı uygulamaya başladık. Masa örtüsü, bornoz, perde gibi ürünlere uygulayarak geleneksel dokumacılığı adeta çağa uydurduk'

BİLAL KAHYAOĞLU - Kastamonu'da köklü bir geçmişi olan el dokumacılığının yaşatılması için çeşitli çalışmalar yapılıyor.

Kastamonu Halk Eğitim Merkezinde kursiyerlerce 'sarı kıvrak' denilen iplikle yapılan ürünler, Türkiye'nin birçok yerine gönderiliyor.

Kastamonu Halk Eğitim Merkezi dokuma öğreticisi Sevgi Güngör, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dokumaların kente özgü olduğunu, eski tarihlerde sadece yazmaların bu şekilde yapıldığını söyledi.

Geleneksel dokumacılığı günlük hayatın içine çekmek istediklerini dile getiren Güngör, 'Bu nedenle oturma gruplarından salon takımlarına dek pek çok eşyada el dokumacılığı uygulamaya başladık. Masa örtüsü, bornoz, perde gibi ürünlere uygulayarak geleneksel dokumacılığı adeta çağa uydurduk.' dedi.

Güngör, dokumalarda kullandıkları 'sarı kıvrak' ipinin pamuklu olmadığını aktararak, 'Tülü şeffaf olur. Hiçbir dokumada bu inceliği bulamazsınız. Bu ipler önce hamurlanıyor. Sonra çıkrıkla sarılıyor. Daha sonra çözgü yapılıp dokumaya hazırlanıyor. Salon takımlarında, perdelerde her türlü ev tekstilinde kullanılabilir. ' ifadelerini kullandı.

- 'Zor bir iş ama yaşatılmasını istiyoruz'

Güngör, ürünlerin kullanımını artırmak amacıyla bazı işletmelerle görüştüklerini bildirerek, şöyle dedi:

'El dokuması zahmetli bir iş. Halk eğitimde ücretli öğreticiler veya kursiyerlerimizce zor bir işçilikten sonra el dokuması ürünleri elde ediyoruz. Zor bir iş ama el dokumacılığının yaşatılmasını istiyoruz. Ürünlerimizin satışını Türkiye genelinde yapıyoruz. Desenler dokuma yapılırken konuluyor. Öğrencilerimiz tezgahta dokurken bu desenleri yapıyor. El dokuması ürünler yıkandıkça kendi özelliğini daha da tazeler, deforme olmaz.'

Güngör, öncelikli hedeflerinin para kazanmak değil, Kastamonu dokumacılığını gelecek nesillere aktarmak olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: AA