CHP'de lider tartışması alevlendi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun rakipsiz girdiği 35. olağan kurultaydan 5 ay sonra partisinde 'seçimli kurultay' sesleri yükselmeye başladı. Kılıçdaroğlu'nun genel başkanlığı süresince en çok eleştiri aldığı konular ise 7 maddede toplandı.

CHP'de lider tartışması alevlendi
CHP'de lider tartışması alevlendi
CHP içinde kendilerini ulusalcı, devrimci demokrat, özgürlükçü sol olarak nitelendiren tüm muhalif kesimler dokunulmazlıkların kaldırılması sürecinde izlenen politikaya karşı olmakta birleşti.

BBC Türkçe'den Türey Köse'nin haberine göre Temmuz ayında yapılması planlanan Tüzük Kurultayı'nın sonbahara ertelenmesi beklenirken, “Artık bir Genel Başkanlık sorunu var” diyen muhalif gruplar bu kurultayın seçimli kurultaya çevrilmesini istiyor.

'ANAYASA'YA AYKIRI OLSA DA EVET'

CHP'nin Ocak ayında yapılan kurultayında Kılıçdaroğlu rakipsizdi. Ancak bu tek adaylı yarışta bile örgüt Kılıçdaroğlu'na ilk uyarıyı yaptı. 1100 delegenin imzasıyla aday gösterilen Kılıçdaroğlu, 990 oyla seçildi, 248 geçersiz oy da önemli bir mesajdı.

İkinci gün Parti Meclisi seçiminde de Kılıçdaroğlu'nun listesi delik deşik oldu. Kurultayın üzerinden 5 ay geçtikten sonra dokunulmazlıkla ilgili anayasa değişikliği önerisine 'Anayasaya aykırı olsa da destek vereceğiz' açıklaması, Kılıçdaroğlu'na yönelik eleştirilerin merkezine oturttu.

MHP'de bir lider değişikliği yaşanmasınin domino etkisi yaratabileceği ve sıranın CHP'ye gelebileceği beklentisi dile getirilmeye başlandı.

Dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili süreçte yaşanacak gelişmelerin CHP'deki iç tartışmaları daha da tırmandırması bekleniyor.

CHP'de lider tartışması alevlendi

MUHARREM İNCE SAHAYA İNDİ
Parti içindeki muhalifler ulusalcı, özgürlükçü sol, devrimci demokrat diye gruplaşıyor. CHP içindeki tüm bu muhalif kesimler dokunulmazlıkların kaldırılması sürecinde izlenen politikayı eleştiriyor.

Hatta, parti yönetiminden bile bu politikayı samimiyetle destekleyen pek kimse yok gibi. Eleştirilerin dozu giderek artarken, seçimli olağanüstü kurultay ve genel başkanlık tartışmaları da yeniden başladı.

Önceki kurultayda yarıştan çekilen Muharrem İnce sahaya indi. Yurt gezilerine çıkıyor ve salon toplantıları yapıyor.

Kulislerde tüzük kurultayının seçimli kurultaya çevrilmesi çabalarına dikkat çekilirken; dokunulmazlıkların kaldırılmasından sonra yaşanacak gelişmeler ve erken seçim, referandum senaryoları nedeniyle tüzük kurultayının ertelenebileceği konuşuluyor.

CHP'de lider tartışması alevlendi

ÖZGÜRLÜKÇÜ SOL DESTEĞİNİ ÇEKİYOR
İstanbul Millevtekili Sezgin Tanrıkulu, Parti Meclisi üyesi Gülseren Onanç, eski milletvekillerinden Rıza Türmen gibi isimler özgürlükçü sol ekip içinde yer alıyor.
Bu kesim 5 ay önceki kurultayda ulusalcılara karşı, 'kerhen' Kılıçdaroğlu'nun yanında durmuştu.

Ancak gelinen noktada 'genel başkan sorunu' bu ekip içinde de tartışılmaya başlandı.

Devrimci demokratlar olarak anılan kesimde İstanbul Milletvekili Ali Şeker yer alıyor. Bu grup adına yapılan açıklamalarda anayasa değişikliği oylamasında 'Evet' oyu verenler istifaya çağrılıyor.

Eski genel başkan Deniz Baykal da, rahatsızlığını gizlemiyor. Ulusalcı ekipten Şahin Mengü ve arkadaşları bir toplantı yaparak seçimli kurultay arayışlarını masaya yatırdı.

CHP'de lider tartışması alevlendi

KILIÇDAROĞLU'NA 7 ELEŞTİRİ
Kılıçdaroğlu'nun genel başkanlığı süresince en çok eleştiri aldığı iki başlık Ekmeleddin İhsanoğlu'nun cumhurbaşkanı adayı gösterilmesi ve dokunulmazlıklarla ilgili anayasa değişikliği önerisine “anayasa aykırı olsa da evet” demiş olması.

Parti içindeki muhalif kesimlerin Kılıçdaroğlu'na yönelttiği temel eleştiri konuları ana başlıklarla şöyle:

Son yerel seçimlerde CHP'nin Ankara'da MHP'li Mansur Yavaş'ı aday göstermesi.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde MHP ile Ekmeleddin İhsanoğlu'nun çatı adaylığı.

7 Haziran seçimleri sonrasında AK Parti'nin koalisyon görüşmelerini uzatmasına karşı çıkılmaması, 35 saat süren 'istikşafi' görüşmeler.

Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka'nın ihraç edilmesi ve bu konunun çok uzun süre gündemde tutulması.

Kurultayda Parti Meclisi anahtar listesinde yer alan ancak seçilemeyen birçok ismi danışman olarak görevlendirilmesi.

Partili kurullara danışmadan AK Parti'nin dokunulmazlıklarla ilgili anayasa değişikliği önerisine “anayasaya aykırı olsa da evet” açıklaması yapması.

Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu'na 'hakkını helal etmesi'.