ABD'de Tüketici Güven Endeksi Geriledi

ABD'de Michigan Üniversitesi Tüketici Güven Endeksi (UMICH) haziran ortasında 94,3'e düştü.



Michigan Üniversitesi'nin verilerine göre UMICH, haziran ortasında mayıs ortasına kıyasla 0,4 puan azalarak 94,3 oldu. Endekse ilişkin piyasa beklentisi 94,0 olarak belirlenmişti.

Michigan Üniversitesi Tüketici Araştırmaları Direktörü Richard Curtin, endekse dair yaptığı açıklamada, geleceğe dair ekonomik kaygıların artması nedeniyle tüketicilerin haziran başında daha az iyimser olduğunu belirterek, ABD ekonomisindeki büyümeyle ilgili beklentilerin zayıflığına işaret etti.

Ekonominin geçen seneki kadar güçlü olmadığını düşünen tüketicilerin, gelecek yıl için de ekonominin finansal olarak sağlıklı olmayacağını tahmin ettiklerini kaydeden Curtin, yeni iş alanları oluşma hızında uzun süreli gerileme olması halinde tüketicilerin harcamalarını kısarak tasarruf yapmaya yöneleceklerini ifade etti.

Ayrıca Michigan Üniversitesi cari durum endeksi mayısta 109,9 puandan haziran ortasında 111,7 puana yükselirken, beklentiler endeksi aynı dönemde 84,9'dan 83,2'ye düştü.

Michigan Üniversitesi 1 yıllık enflasyon tahmini yüzde 2,4'te kalırken, 5-10 yıllık enflasyon tahmini de yüzde 2,5'ten yüzde 2,3'e düşürüldü.

Kaynak: AA