Muş'ta Uluslararası Tütün Çalıştayı

Muş Valisi Seddar Yavuz; şiddete sarılanlar, şiddeti destekleyenlerin barış ve kardeşlikten bahsedemeyeceğini belirterek, “Silahın namlusunu göstererek, vatandaşı tehdit ederek oy alanlar veya oy değiştirenlerin bu topluma verebilecekleri bir mesaj yoktur” dedi.

Muş'ta Uluslararası Tütün Çalıştayı
Muş Alparslan Üniversitesi Kongre Kültür Merkezi’nde düzenlenen Uluslararası Tütün Çalıştayı’nın bugün ilk oturumu yapıldı. Saygı duruşu ile başlayan programda bir konuşma yapan Vali Seddar Yavuz, Muş’a ne kadar hizmet yapılsa dahi az olduğunu ifade ederek, “Ben tütün konusunda bugün konuşmak istemiyor. Dolayısıyla tütünü burada konuşacak yeterli kadar bilim adamımız ve siyasetçimiz ve bu konunun uzmanları var. Ama ben size biraz Muş’tan bahsetmek istiyorum” dedi.

DEVLET MUŞ’A ALDIĞINDAN ÇOK DAHA FAZLASINI VERİYOR

Muş’un yaklaşık 412 bin nüfusu olan ve nüfusunun yüzde 61’inin de şu anda kırsalda yaşayan bir şehir olduğunu kaydeden Vali Yavuz, “Alparslan-1 Barajı bitti, Alparslan-2 Barajını yapıyoruz. Alparslan-2’yi yaptığımızda ne olacak sorusunun cevabı şu; 78 bin hektar alan sulanacak. Bugün Muş’taki toplam vergi gelirleri 247 milyon. Bizim Muş’a her yıl harcadığımız miktar 2 milyar TL. Sadece Muş Ovası’ndan elde edeceğimiz gelir 280 milyon TL. Demek ki, biz Muş Ovası sulamasını bitirdiğimizde bugün vergi gelirleri kadar bir geliri Muş’un kasasına, vatandaşlarımızın cebine koymuş olacağız” ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE, SESSİZCE BÜYÜK BİR DEVRİM GERÇEKLEŞTİRİYOR"

Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Sayın Cumhurbaşkanımız önderliğinde sessiz ve büyük bir devrim gerçekleştirmiştir” diyen Vali Yavuz, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bu devrim belki bugün içinde yaşadığımız için fark edemiyor, belki yeterince hissedemiyor veya değerlendiremiyoruz veya kıskançlık veya şu veya bu sebeplerle yeterince takdir edilemiyor. Ama inanın buna, bundan 50-100 yıl sonra geri döndüğümüzde bu 2000 yıllar tarihe altın harflerle yazılacak ve bizden sonraki nesiller yeniden değerlendirecek. Türkiye sadece sosyal, ekonomik alanda gelişmeler sağlamadı. Aslında demokratik standartlar başta olmak üzere herkesin kendisini özgürce ifade edebileceği bir ülke haline dönmüştür.”

“MUŞ OLARAK GELECEĞE ÇOK ÜMİTLE BAKIYORUZ”

Muş’un geleceğine ümitle baktıklarının altını çizen Vali Yavuz, şunları söyledi:

“Çünkü bu şehir, bayrağına ve vatanına sonuna kadar saygılı bir şehir. Burası huzur kenti. Huzur kenti olmadan, huzuru sağlamadan sosyal ve ekonomik gelişmişlik beklemek ancak hayal kurmaktan başka bir şey değildir. Şiddete sarılanlar, şiddeti destekleyenler barış ve kardeşlikten bahsedemez. Demokrasiden bahsedemez. Çünkü demokrasi ile şiddet bir araya gelecek kavramlar değildir. Silahın namlusunu göstererek, vatandaşı tehdit ederek oy alanlar veya oy değiştirenlerin, bu topluma verebilecekleri bir mesaj yoktur. O yüzden eğer biz bölge insanını seviyorsak, kalkındırmak istiyorsak önce huzuru tesis etmeliyiz.”

“DÜNYADA 650-700 MİLYAR DOLAR TÜTÜN PİYASASI BULUNMAKTADIR”

Türkiye’de ilk defa böyle bir çalıştayın düzenlendiğini belirten Türkiye Tütün Üretim ve Pazarlama Kooperatifleri Birliği Genel Başkanı Şeyhmus Solgun ise, “Tarım ve hayvancılık şehri, doğunun incisi olan ilimiz, 820 bin hektar alana sahip bir ovadır. Aynı zamanda 1 milyon küçük, 300 bin büyükbaş hayvana sahip olan ilimizin yaklaşık yüzde 75’i geçimini tarım ve hayvancılıktan sağlamaktadır. Ülkemizin kırsal ve kıraç toprağına sahip 26 il, 113 ilçe ve 2 bin 301 köy ve mahallesinde yaklaşık 106 bin hektar alanda 65 bin ton tütün üretilmektedir. Dünyada pazar payı büyük olan Türk tütününe dikkat çekmek istiyorum. Son zamanlarda ülkemizde tütün ithalatı, ne yazık ki ihracatın önüne geçmiştir” dedi.

“TÜTÜN DEYİP GEÇMEYELİM”

Tütünün sadece sigara olarak görülmemesi gerektiğinin altını çizen Solgun, “Tütün birçok sanayi ürününde kullanılmaktadır. Zirai ilaçlarda, vitamin kaynağı olarak, selüloz ve yakacak kaynağı olarak tohumundaki yağdan yararlanarak, asit kaynağı olarak, kozmetik alanda kullanılmaktadır. Ayrıca şöyle bir konu daha var. Bunu da her zaman üzüntüyle karşılamaktayım. Ülkemizde yaklaşık yıllık 100 bin ton dolayında sigara tüketilmektedir. Bunun sadece yüzde 10’luk kısmı yerli üretimdir. Bu rakamın günümüz şartlarında yüzde 50 civarında olması gerekmektedir. Ülkemize ithal edilen tütün 92 bin ton olup, yaklaşık 528 milyon dolara ulaşmıştır. Dolayısıyla ithalata bağımlı hale gelmiş durumdayız. Türkiye’de tütün yaklaşık 1 milyon insanın geçim kaynağıdır. Bu kadar etkili bir ürünün diğer tarım ürünleri gibi destekleme kapsamına alınmasını Sayın Bakanımdan tütün üreticileri adına talep ediyorum” ifadelerini kullandı.

“Bugün tütün üreticilerinin daha sağlıklı şartlarda kazanç elde etmesi bakımından yıllarca hayalini kurduğumuz, Tütün Üretim ve Pazarlama Kooperatifini kurduk” diye vurgulayan Solgun, sözlerini şöyle tamamladı:

“Bu kuruluşumuzun ayakta kalabilmesi ve üreticisine yol gösterici olabilmesi için çeşitli alanlarda desteklenmesi gerekmektedir. Bu noktada siz büyüklerimizin desteklerine ihtiyacımız vardır. Kooperatifimizin etkin bir şekilde işleyebilmesi için maddi kaynaklara ihtiyacımız bulunmakta olup, bu noktada sigaralardan alınan vergilerden bir kısmı ile desteklenmemiz gerektiğini ifade etmek istiyorum.”

Daha sonra diğer konuklar sırasıyla konuşmalar yaptılar.
Kaynak: İHA