Mevsimlik Göçü Önlemede Son Umut İpekböceği

Şanlıurfa Hilvan ilçesinde bir çok ailenin geçim kaynağı olan ipekböceği yetiştiriciliğiyle mevsimlik göçün önüne geçilmeye çalışılıyor.

Mevsimlik Göçü Önlemede Son Umut İpekböceği
Gap Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığınca finanse edilen ve Hilvan Kaymakamlığı tarafından yürütülen İpekböceği Yetiştiriciliği Projesi kapsamında Şanlıurfa’nın Hilvan ilçesinde ipekböceği yetiştiriciliği yapılan Akçaören Mahallesi’ni ziyaret eden Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, bu projeyle Hilvan’da yeni bir üretim alanının oluştuğunu kaydetti.

İpekböceği yetiştirilen konteynerleri inceleyen Vali İzzettin Küçük, üretim yapan İbrahim ve Gülistan Çetinkaya’dan üretim aşamalarıyla ilgili bilgi aldı. İncelemesinin ardından bölgede ipekböceği yetiştiriciliğini yaygınlaştırmak istediklerini belirten Vali İzzettin Küçük, “İpekböceği yetiştiriciliği özellikle bayanlar için iyi bir iş alanı. Bu işi bölgede daha da yaygınlaştırmak istiyoruz çünkü mevsimlik tarım işçiliğindeki göçe önlem olarak düşünüyoruz. Şu anda proje 26 aileyle devam ediyor. Bu işi her aileye 25 bin lira gelir getirecek seviyeye getirdiğimizde bu bölgede mevsimlik tarım işçiliği için çevre illere göçü durdururuz. Önümüzdeki yıllar için hedefimiz dut ağacını çoğaltmak ve üretim amaçlı konteyner temin etmektir” şeklinde konuştu.

Projenin Hilvan’da hayata geçirilmesinde büyük katkısı bulunan Hilvan Kaymakamı Ahmet Özay ise mevsimlik tarım işçiliğine giden kadınların istihdamı için projeyi gerçekleştirdiklerini, projeyi ilerleyen yıllarda daha da genişletmek istediklerini belirtti.

İpekböceği yetiştiriciliği yapan Gülistan Çetinkaya ise “Yardımlarından dolayı valimize ve kaymakamımıza çok teşekkür ederiz. Bu işi severek yapıyoruz. Tek sorunumuz tut yapraklarının yetmemesi. Ama bu iş kendi evimizdedir başka yere gitmemize gerek kalmıyor” dedi.

Hilvan’a bağlı Akçaören Mahallesi’ndeki incelemeleri sırasında Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük’e, Hilvan Kaymakamı Ahmet Özay ve Belediye Başkanı Aslan Ali Bayık eşlik etti.
Kaynak: İHA