FETÖ’den ABD’li senatörlere 2 milyon dolar ihanet bağışı

FETÖ/PDY’nin ABD’li bazı senatörlere Türkiye aleyhtarı lobi faliyetleri yürütmeleri için bir yıl içinde 2 milyon dolar bağış yaptığı ortaya çıktı. 30 kişi gözaltına alındı 16 kişi aranıyor.

FETÖ’den ABD’li senatörlere 2 milyon dolar ihanet bağışı
FETÖ’den ABD’li senatörlere 2 milyon dolar ihanet bağışı
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen bir soruşturmada 147 kişinin Türkiye aleyhine lobi faaliyetleri oluşturmak amacıyla ABD’li senatörlere bağış yaptığı belirlendi. Soruşturmada, FETÖ/PDY bağlantılı ABD’li bir kuruluşa, 2013 ile 2014 yılları arasında 2 milyon 112 bin 332 dolar transfer edildiği tespit edildi. Bu kapsamda Ankara Emniyet Müdürlüğü Mali Şube Müdürlüğü’nce 5 ilde eş zamanlı düzenlenen operasyonda hakkında yakalama kararı çıkarılan 46 kişiden 30’u gözaltına alındı.

DENETİME KARŞI TEDBİR

Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) tarafından yapılan incelemede, ABD’de faaliyet gösteren “The Respect Institute” isimli kuruluşa Türkiye’deki 147 kişi tarafından 7 Şubat 2013-6 Haziran 2014 tarihleri arasında 2 milyon 112 bin 332 dolar transfer edildiği belirlendi. “The Respect Institute”nin de bu paraları Türkiye aleyhtarı lobi faaliyetleri yürüten ABD’li senatörlere dağıttığı tespit edildi. Şüphelilerin gönderecekleri parayı denetime takılmaması için 10 bin dolar sınırının bir dolar altında, 9 bin 999 dolar olarak aktardıkları görüldü. Kar amacı gütmeyen kuruluş görüntüsü altında faaliyet gösteren ‘The Respect Institute’ninisminin de bizzat Fetullah Gülen tarafından konulmuş.

16 KİŞİ ARANIYOR


171 işlemde gerçekleştirildiği ortaya çıkan transferler kapsamında Ankara merkezli 5 ilde operasyon düzenlendi. Operasyonda 30 kişi gözaltına alındı. Hakkında yakalama kararı bulunan 16 kişi ise aranıyor. Bu kişilerden 9’unun ABD’de olduğu belirlendi.

ŞİRİNLER YÖNTEMİ

Raporda, bu paraların ilk bakışta birbirleriyle ilgisiz oldukları sanılan farklı kişilerce aynı hesaba aktarıldığı vurgulandı. ‘Şirinler Yöntemi’ olarak adlandırılan yöntemi kullanan kişilerin yaptığı para transferlerine de yer verilen raporda, transferlerin aynı tarihlerde gerçekleştirildiğine dikkat çekildi.

Virüsçü polisler gözaltına alındı

Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı’ndaki bazı bilgisayarlara, 2013 yılında bir yazılım firması aracılığıyla virüs yüklettikleri tespit edilen 3’ü polis 8 kişi, FETÖ/PDY soruşturması kapsamında gözaltına alındı. Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı’ndaki görevlerinden 17-25 Aralık süreci sonrasında uzaklaştırılan bazı polislerin bilgisayarlara virüs yüklediği tespit edilmişti.

BİRİ AMİR

Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekipleri, soruşturma çerçevesinde Emniyet Amiri Ahmet K, komiserler Mehmet Serkan K., Mustafa G, yazılım firması çalışanları İlker B, Serap A, Muhammet Ç. ve Furkan A. ile TÜBİTAK’ta görevli Ömer Y.’yi gözaltına aldı. Emniyet Amiri Ahmet K. ve komiserler Mehmet Serkan K., Mustafa G.’nin, görevden alınma süreçlerinde, İstanbul’daki bir yazılım firması aracılığıyla bazı bilgisayarlara virüs yükledikleri ancak yerlerine gelen polislerin bu durumu tespit ederek etkisizleştirdikleri ve herhangi bir bilgi akışının olmadığı öğrenildi. Soruşturmada adı geçen yazılım firmasının ise kapatıldığı belirlendi.