DEDAŞ İşçileri Grev Başlattı

Diyarbakır'da elektrik dağıtım şirketi bünyesinde hizmet veren arıza ve onarım işçileri, yemek ve yol paralarını alamadıkları gerekçesiyle eylem başlattı.

Diyarbakır'da Dicle Elektrik Dağıtım Şirketi (DEDAŞ) bünyesinde hizmet veren yüklenici firmada görevli arıza ve onarım işçilerinin yemek ve yol paralarının ödenmediği gerekçesiyle eylem başlattığı bildirildi.

DEDAŞ'tan yapılan açıklamada, problemin taşeron firma ile çalışanları arasında yaşandığı belirtilirken, firma yerine enerji şirketine dava açılmasının anlamsız olduğu, eylemin Diyarbakır ve ilçe halkını olumsuz etkileyeceği kaydedildi.

Açıklamada, şöyle denildi:

'Dicle EDAŞ, işçilere 'Konunun muhattabı biz değiliz. Muhatabınız bünyesinde çalışan yüklenici firmadır. Bu nedenle hakkımızda açtığınız davaları geri çekin ve gelip görevinize başlayın' dedi. Ancak, alacaklarını bağlı oldukları firma yerine enerji şirketinden almak isteyen bir kısım işçi, bugün işbaşı yapmadı ve işi bırakma eylemi başlattı. Dicle Elektrik Dağıtım binası önünde toplanan ve aralarında DİSK'e bağlı Enerji Sen üyesi işçilerin de bulunduğu bir grup işçi, saat 11.00'da eylem başlattı.'

Açıklamada görüşüne yer verilen DEDAŞ Genel Müdürü Murat Karagüzel de, şu ifadelere yer verdi:

'Arıza bakım onarım işini kendimiz yapmak istiyoruz. Bu nedenle de 418 işçiyi kendi bünyemize katmak istedik. Ancak, daha önceki yıllara ait alacaklarını kurumumuzdan istemektedirler. Ama muhatap olan taraf biz değiliz. Muhataplarında dava açarlarsa şirketimiz de gerekli yardımı sağlar. Ama, hem bize dava açarak hem bizimle çalışmaları kabul edilebilir değil. Şartlarımızı sıraladık. Bu çerçevede birlikte çalışabileceğimizi ilettik. Biz, taşeron sistemini kaldırmak istiyoruz. Bu arkadaşlar bizimle çalışmak isterlerse buyursun gelsinler, her zaman kapımız açıktır.'

Karagüzel, kendilerinin kamu hizmeti sunduğunu da vurgularken, yaşanabilecek olumsuzluklara karşı tedbir aldıklarını kaydetti.

Bismil ilçesinde de 40 işçi, yeni sözleşmede haklarının gasp edildiğini öne sürerek grev başlattı.

Şirket binasını kendilerini zincirle bağlayan işçiler, haklarını elde edene kadar eylemi sürdüreceklerini ifade etti.

İşçilerden Bedrettin Gündüz, mağdur edildiklerini savunurken, hak ve hukuk mücadelesinden vazgeçmeyeceklerini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA