CHP Denizli Milletvekili Arslan Açıklaması

'Elektrikte yük namuslu vatandaşın sırtına binecek'.

CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan, elektrikte yükün namuslu vatandaşların sırtına bineceğini söyledi.

Arslan, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonunun CHP'li üyeleriyle birlikte düzenlediği basın toplantısında, bugün Genel Kurulda görüşülecek olan Elektrik Piyasası Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasını içeren yasa teklifine ilişkin eleştirilerini ifade etti.

Türkiye'de vatandaşların pahalı enerji kullandığını, ancak bu yetmiyormuş gibi abonelere farklı yükler getirilmek istendiğini, tarifelerin içine farklı konuların da konulmaya çalışıldığını belirten Arslan, bugün ödenen elektrik parasının yüzde 47'sinin vergilerden oluştuğunu, 52 liralık elektriğe 100 liradan fazla bedel ödendiğini vurguladı.

Arslan, düzenlemenin dağıtım şirketlerini koruduğunu savunarak, kayıp kaçak ve diğer masraflar ve ödenecek vergilerin birleşmesiyle çok daha ağır bir faturanın dürüst tüketiciler üzerine yüklenmek istendiğini söyledi. Düzenlemeyle elektrikte yükün namuslu vatandaşın sırtına bineceğini savunan Arslan, 'CHP olarak kayıp kaçak bedelinin, kim ödemiyorsa ondan alınmasından yanayız. Eğer devlet yüzde 15'e varan kayıp kaçağını normal tüketen vatandaştan alamıyorsa, bunu dürüst abonelerin üzerine salma suretiyle almasına şiddetle karşıyız.' diye konuştu.

Düzenlemeyle, elektrik faturalarına ilişkin yargı kararlarının hiçe sayıldığına, tarifenin içeriğiyle ilgili yargıya müracaat edilemeyeceğine dikkati çeken Arslan, tüketicinin yargıya gitme hakkının elinden alındığını savundu.

Enerjide özkaynakların varlığına rağmen nükleer enerjinin de önünün açıldığını belirten Arslan, 'Düzenlemeyle nükleer enerji için her türlü serbestlik, acele kamulaştırma kararıyla birlikte kıyı ve sahillere, askeri alanlara, zeytinliklerin içine girilmesi mümkün olacak, Çevre Kanunu askıya alınacak.' dedi.

Teklifin Komisyonda görüşmeleri sırasında yüzde 2 TRT payı ve yüzde 18 KDV'nin sıfırlanması yönünde verdikleri önergelerin reddedildiğini anlatan Arslan, düzenlemenin çıkmaması için ellerinden geleni yapacaklarını, ayrıca yasalaşması halinde de Anayasa Mahkemesine iptal başvurusunda bulunacaklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA