Tacikistan'da '9 Mayıs Zafer Bayramı' Kutlamaları

Cumhurbaşkanı Rahman, Zafer Bayramı etkinliklerine katıldı.

Tacikistan'ın başkenti Duşanbe'de, Sovyetler Birliği'nin İkinci Dünya Savaşı'nda Nazi Almanyası'nı mağlup etmesinin 71'inci yıldönümü, törenlerle kutlandı.

Başkentteki Zafer Parkı'nda düzenlenen resmi kutlama töreninde Savunma Bakanı Şerali Mirzo, törene katılan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman'ı karşılayarak selamladı.

Ulusal marşın çalınmasının ardından Cumhurbaşkanı Rahman, hükümet üyeleri, ülkedeki diplomatik misyon şefleri ve savaş gazileri, parkta bulunan 'Sonsuz Ateş' anıtına çelenk bıraktı. Katılımcılar, askeri marşların çalındığı ve geçit töreninin yapıldığı kutlama etkinliğinin ardından savaşta ölenlerin anısına saygı duruşunda bulundu.

Rahman, 9 Mayıs Zafer Bayramı kapsamında yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında, İkinci Dünya Savaşı'nın Tacikistan'dan çok uzaklarda meydana gelmesine rağmen, etkisinin ülkenin tüm köşesinde ve her ailesinde hissedildiğini kaydetti.

Savaşın her Tacikistanlı ailenin hayatında derin iz bıraktığını vurgulayan İmamali Rahman, Tacikistan halkının cephe arkasında çalışarak bu zaferin kazanılmasına katkıda bulunduğunu söyledi.

Tacikistan'ın 'yüzyılın vebası' haline gelen şiddet içeren aşırılık ve terör gibi yeni küresel tehditlere karşı ortak mücadelenin güçlendirilmesinin taraftarı olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Rahman, tehdit ve tehlikelerin giderek arttığı günümüz dünyasında ulus ve toplum güvenliğinin temin edilmesinin öncelikli ve hayati önem taşıdığını dile getirdi.

Rahman, bu durumun ülkedeki kolluk ve güvenlik kuvvetleri, tüm askeri personelin yanı sıra her bir vatanseverin sorumlu ve uyanık olmasını gerektirdiğini ifade etti.

İmamali Rahman 'İkinci Dünya Savaşı, 1990'lı yıllarda Tacikistan'da meydana gelen iç savaş ve Ortadoğu'daki savaş ve zıddiyetler, egemenlik, barış, istikrar ve ulusal birlik gibi değerlerin göz bebeği gibi korunması gerektiğini bir kez daha gösterdi.' ifadelerini kullandı.

Sovyetler Birliği'nin Nazi Almanyası'nı yendiği gün olarak kabul edilen 9 Mayıs, birçok eski Sovyet ülkesinde 'Zafer Günü' olarak kutlanıyor.

İkinci Dünya Savaşı'nda Sovyet ordusu saflarında yer alan 300 binin üzerinde Tacikistanlının 92 binden fazlası, savaşta hayatını kaybetti.
Kaynak: AA