Eber Gölü'ndeki Pelikan Ve Flamingolar Ziyaretçilerini Bekliyor

Türkiye'nin en büyük kuş göç yolu üzerinde bulunan Eber Gölü'ne binlerce flamingo ve pelikan geldi Kuş gözlemcisi Erturhan: 'Göç dönemi olan şu günlerde Eber Gölü'nde yaklaşık bin 500 flamingo bulunuyor. Bunların bir kısmı burada ürüyor, bir kısmı da daha kuzeydeki göllere ve deniz alanlarına devam ediyor. Sabah saatlerinde başladığımız sayımlarda bin 500'ün üzerinde ak pelikan saydık'

Afyonkarahisar'ın Bolvadin ilçesi sınırlarındaki Eber Gölü'ne gelen pelikan ve flamingolar ziyaretçilerini bekliyor.

İlçe sınırlarında Emir Dağları ve Sultan Dağları arasındaki 967 metre yükseklikte, 125 kilometrekare alana sahip Eber Gölü, önemli bir kuş gözlem merkezi olarak kuş gözlemcilerinin ilgisini çekiyor.

Göçmen kuşların İstanbul üzerinden izledikleri göç yollarının önemli noktalarından Eber Gölü'nde pelikan ve flamingo popülasyonu son günlerde arttı.

Kuş gözlemcisi Mustafa Erturhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gölün daha önceki yıllarda kuş cenneti olarak bilindiğini, birkaç gündür bölgede kuş sayımı yaptıklarını söyledi.

Afyonkarahisar'ın iç gölü olmayan bir ile göre oldukça fazla kuş türüne ev sahipliği yaptığını belirten Erturhan, 'Afyonkarahisar'da 271 tür kuş, veri tabanına işlenmiş bulunuyor. İç gölü olmayan bir bölgeye göre oldukça yüksek bir sayı. Eber Gölü'nde bunun yaklaşık 200'e yakın türünü görebiliyoruz. Geçen yıl yapılan bir yıllık sayım çalışmasında 141 tür belirlenmiş oldu.' dedi.

Erturhan, Eber Gölü'nün kuş gözlemi için çok güzel bir yer olduğunu ifade ederek şöyle konuştu:

'Eber Gölü çok eski dönemlerde önemli türlerin kışlama alanıydı. Göç döneminde çok yüksek yoğunlukta kuşlara ev sahipliği yapıyor. Göç dönemi olan şu günlerde Eber Gölü'nde yaklaşık bin 500 flamingo bulunuyor. Bunların bir kısmı burada ürüyor, bir kısmı da daha kuzeydeki göllere ve deniz alanlarına devam ediyor. Sabah saatlerinde başladığımız sayımlarda bin 500'ün üzerinde ak pelikan saydık. Onların bir kısmı bütün yaz boyunca burada kalacak, bir kısmı da kuzeye göç edecek. Zaman zaman gökyüzüne havalanan pelikanlar görsel bir şölen sunuyor. Çok güzel görüntüler oluşturuyor. Sumrular da çok yoğun bir şekilde gölde bulunan bir diğer kuş türü. Leylekler ve flamingolar da görsel şölene katkı sunan diğer kuş türleri olarak kameralara takılıyor.'

Eber Gölü'nde bulunan sazlıkların kuş türleri için önemli bir üreme ve yumurtlama alanı olduğunu anlatan Erturhan, nisan ayında birçok kuşun üreme döneminde bölgenin önemli geçim kaynağı olan sazlıkların daha gür çıkması için yakıldığını, bunun mutlaka önlenmesi gerektiğini vurguladı.
Kaynak: AA