Dünya Çölyak Günü

Çanakkale Halk Sağlığı Müdürü Kütük: 'Çölyak teşhis edilene kadar hastalık, teşhis edildikten sonra bir yaşam biçimidir'.

Çanakkale Halk Sağlığı Müdürü Burhan Kütük, çölyakın teşhis edilene kadar hastalık, teşhis edildikten sonra bir yaşam biçimi olduğunu belirtti.Kütük, Dünya Çölyak Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, çölyakın buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi tahılların içinde bulunan gluten isimli proteinin bağırsaklardaki sindirimi sağlayan yapıların bozulmasına sebep olarak ince bağırsakta hasar oluşturduğunu ve ömür boyu sürecek glutene karşı emilim bozukluğu meydana getirdiğini belirtti.

Çölyakın genetik bir hastalık olduğunu anlatan Kütük, şunları kaydetti:

'Günümüzde insanoğlunun en sık rastlanan genetik hastalığı olarak kabul edilmektedir. Kalıtsal yönü olduğu bilinen hastalık her yaşta hayatın herhangi bir döneminde ortaya çıkabileceği gibi gizli de kalabilir. Hastalığın oluşumunu tetikleyen tek bir sebep bulunmamaktadır. Stres, cerrahi müdahale, ameliyat, aşırı unlu gıda tüketimi ve viral enfeksiyon gibi durumlar sonrası ortaya çıkabilir. Ülkemizde çölyak hastalığı görülme sıklığı yüzde birle binde 3 arasında değişmektedir. Türkiye'de 250 bin ile 750 bin arasında hasta bulunduğu tahmin edilmekteyken ancak yüzde 10'nuna tanı konulmaktadır.'Kütük, çölyak hastalığının tedavi edilemezse kısa ve uzun vadede emilim bozukluğu, büyüme geriliği, anemi, kalsiyum ve K vitamini eksikliği, osteoporoz, kısırlık, düşük tehlikesi, depresyon, kalın ve ince bağırsak kanserlerine yol açabileceğine işaret ederek, 'Çölyak, teşhi̇s edi̇lene kadar hastalık, teşhi̇s edi̇ldi̇kten sonra bi̇r yaşam bi̇çi̇mi̇di̇r.' ifadesini kullandı.
Kaynak: AA