Brezilya'da siyasi kriz

Brezilya Cumhurbaşkanı Dilma Rousseff'un görevini kötüye kullandığı iddiası ardından Brezilya'nın başkenti Sao Paulo'da hükümet karşıtı gösteriler bugün de devam etti.

Brezilya'da siyasi kriz
Brezilya'da siyasi kriz
Brezilya Ulusal Kongresi'nin alt kanadının başkanı Waldir Maranhoa, Devlet Başkanı Dilma Rousseff'in yargılanmasının önünü açan, geçen ay alt kanatta onaylanan gensoruyu iptal etti.

Maranhoa, kongrenin alt kanadı olan Temsilciler Meclisinde konuyla ilgili oturumlarda ve oylamadaki usulsüzlükler nedeniyle bu kararı verdiğini belirtti.

Kararda, Devlet Başkanı Rousseff'in önde gelen destekçilerinden Başsavcı Jose Eduardo Cardozo, üyelerine siyasi partilerin bir görevden alınma oylamasında lehte ya da aleyhte o kullanma tavsiyesi veremeyeceğini, bunun gensoruyu geçersiz kıldığı iddialarının etkili olduğu kaydediliyor.

Muhalefet liderleri, kararı temyiz için Brezilya Yüksek Mahkemesine götüreceklerini açıkladı.

Brezilya'da siyasi kriz

Rousseff hakkında, çarşamba günü Senato'da 'yolsuzluk davası açılıp açılmaması' oylanması bekleniyordu. Temsilciler Meclisinde 17 Nisan'da yapılan oylamada Rousseff'in lehinde oy kullanan Maranhoa'nın kararı, süreci yeniden Temsilciler Meclisine taşıyacak. Temsilciler Meclisinde yapılacak 5 oturumla Rousseff'in görevden alınmasıyla ilgili sürecin Senato'ya gönderilmesi oylanacak.

Brezilya'da siyasi kriz

Temsilciler Meclisinin eski Başkanı Cunha Eduardo, görevini devlete ait Petrobras şirketi ile ilgili yolsuzluk soruşturmasını saklamak için kullandığı gerekçesiyle 5 Mayıs'ta geçici olarak görevden alınmıştı. Devlet Başkanı Dilma Rousseff, yardımcısı Michel Temer ve Cunha'yı görevden alınması için kendisine komplo kurmakla suçlamıştı.

Brezilya'da siyasi kriz

Devlet Başkanı Rousseff'in 2003-2010 arasında Petrobras'ın başkanlığını yaptığı sırada şirkette 800 milyon dolarlık yolsuzluk yapıldığı, ihalelere fesat karıştırıldığı, yetkililerin rüşvet aldığı iddia ediliyor.

Başlangıcı 2014 yılına dayanan soruşturma kapsamında şu ana kadar aralarında şirketin üst düzey yöneticileri, iki eski milletvekili ve ünlü iş adamlarının da bulunduğu 100'den fazla kişi gözaltına alındı.

Kaynak: AA