Vakıflar'dan Bursa'ya Müze Ayıbı

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Merinos’ta kurmayı planladığı Vakıf Kültürü Müzesi, eşyalar eksik teslim edildiği için açamıyor.

Vakıflar'dan Bursa'ya Müze Ayıbı
Bursa’daki vakıf binalarında bulunan tarihi eşyalar ve hatlardan oluşacak müze için Vakıflar Genel Müdürlüğü malzeme tesliminde sözünde durmadı. Bursa’ya müzesi kazandırılması için Vakıflar Genel Müdürlüğü ile Büyükşehir Belediyesi arasında 5 yıl önce imzalanan ön protokol ile çalışmalar başlatıldı. Merinos’taki Bilim ve Teknoloji Merkezi’nin Küçükbalıklı’ya taşınması ile Büyükşehir Belediyesi, Merinos’ta Göç Müzesi’nin karşısındaki 700 metre karelik alanı Vakıf Kültürü Müzesi için tefriş etti. Özel iklimlendirmeli dolap ve tefrişatın tamamlanırken, Vakıflar’dan eşyalar istenince büyük şok yaşandı. Vakıflar Bölge Müdürlüğü, 5 yıl önce Bursa’daki cami ve türbelerden toplanan kıymetli vakıf eşyalarını sergilemek üzere belediyeye vermedi. Vakıflar’ın deposunda tutulan yaklaşık 400 parça rahle, şamdan, büyük kasalı saatler, hatlar, örtüler müze için belediyeye teslim edilmedi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, Vakıf eserlerindeki eşyaların her geçen gün çalınması sebebiyle müze kurduklarına dikkat çekerek, “Bursa’nın vakıf kültürünü özel bir müzede yaşatmayı hedefledik. Osmanlı’da vakıf kültürünün ilk oluştuğu şehir Bursa olması sebebiyle bu müze bir örnek teşkil edecekti. 5 yıl önce imzaladığımız protokol ile biz bu yaşlı eşyaların özel şartlarda muhafaza edileceği klimalı vitrinleri ve düzgün ortamı oluşturduk. Ancak müzede teşhir için eserleri talep ettiğimizde Vakıflar Bölge Müdürlüğü depolarında bulunan 400 küsur parçadan sadece 100 adedini bize verebileceklerini bildirdiler. Bizim Merinos’ta ayırdığımız devasa alana bu eşyaların yetmesi mümkün değildir. Bu sebeple müzenin açılması tartışılır hale geldi. Kalan 300 parça eserin başka bir şehre depolanmaya gönderilecek olması ise mantıkla izah edilebilir bir durum değil” diye konuştu.

Bursa’nın zenginliklerinin yine Bursa’da teşhir edilmesi gerektiğini savunan Eski Eserleri Sevenler Kurumu Başkanı Mimar Zafer Ünver, “Bursa, Osmanlı’nın ilk payitaht şehridir. İstanbul’un fethini hazırlayan bir şehirdir. Unesco tarafından külliyeleri ve Cumalıkızık köyü tescil edilmiş bir şehirde vakıf medeniyetinin gelen yerli ve yabancı ziyaretçilere anlatılabilmesi için Vakıf Kültürü Müzesi çok önemli bir misyon üstlenecek. Ancak daha önce Ulucami’deki el yazma 170 Kur’an ı Kerim İstanbul Vakıf Hat Sanatları Müzesi’ne gönderilmişti. 30 yıl önce gönderilen bu el yazmaları bugün Vakıflar’ın müzesinden El Yazma Eserler Genel Müdürlüğü’nün depolarına kaldırıldı. Bursa’nın günlük hayatını anlatan şeriye sicilleri de 15 yıl önce Ankara’da Milli Kütüphane’ye nakledildi. Bugün bu şehre ait kayıtları öğrenmek için Ankara’ya gitmemiz gerekiyor. Bursa’da vakfedilmiş, şehir hayatını ve sanatkarlarının izlerini taşıyan eşyaların müzeye verilmek yerine depolara kaldırılması çok büyük bir kültür erozyonuna sebebiyet verecek” dedi.

Belediye yetkilileri ise, Bursa Valisi Münir Karaloğlu’nun Vakıflar Genel Müdürlüğü ile görüşerek 400 parça eserin müzeye teslimi konusunda teşebbüste bulunmasını bekliyor.
Kaynak: İHA